NATURAL SCIENCE > DNA
1) Recombinant DNA technology
(Genetic Engineering) allows genes to be transferred
Select the correct answer using the codes given below.
1) across different species of plants
2) from animals to plants
3) from microorganisms to higher organisms
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 3


2) Show the genotypes of parents that produce offspring in the ratio of 3-tall animals to 3-dwarf animals.
A) Tt and tt in 3 : 3 ratioB) TT and Tt in 3 : 3 ratio
C) Tt and Tt in 3 : 3 ratioD) tt and tt in 3 : 3 ratio
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : TT and Tt in 3 : 3 ratio


3) The nitrogenous bases found both in DNA and RNA
1) Adenine and Uracil
2) Thymine and Guanine
3) Uracil and Thymine
4) Adenine, Guanine and Cytosine
A) I
B) II
C) III
D) IV
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : IV


4) Which one of the following is not a non Sense codon?
A) UAA B) UAU
C) UGA D) UAG
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : UAU


5) Differentiate Teratogen from Mutagen
A) Teratogen is a chemical that causes malformation in an embryo or foetus while Mutagen causes in genetic material of the adultB) Teratogen causes cancer while Mutagen causes mutation
C) Teratogen causes heart failure while Mutagen is carcincgenicD) Teratogen causes abormality in the adults while Mutagen affects infants
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : Teratogen is a chemical that causes malformation in an embryo or foetus while Mutagen causes in genetic material of the adult


6) Column of Bertin in the kidneys of mammals are formed as extension of
A) Medulla into cortexB) Cortex into Medulla
C) Medulla into pelvisD) Pelvis into ureter
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : Cortex into Medulla


7) Circular extra genomic DNA is called
A) Recipient cellB) Plasmid
C) FlagellaD) Pilus
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Plasmid


8) Which organelle in the cell, other than nucleus contains DNA
A) Golgi bodyB) Mitochondria
C) LysosomeD) Centriole
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Mitochondria


9) The term 'gene' was proposed by
A) BatesonB) Punnet
C) DarlingtonD) Johannsen
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Johannsen


10) The enzyme used to join the broken DNA fragments is
A) DNA polymeraseB) Alkaline Phosphotase
C) DNA LigaseD) Restriction Endonuclease
View AnswerDiscuss on this        GRP_4_2011
Answer : DNA Ligase