NATURAL SCIENCE > BOTANY
1) Which of the following is odd one out
A) filicophytaB) Hysterophyta
C) LycophytaD) Psilophyta
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Hysterophyta


2) The colour of tomato fruits is due to the presence of
A) AnthocyaninsB) Carotenoids
C) FlavonoidsD) Tannins
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Carotenoids


3) In 1905, Albert Einstein discovered
A) Photoelectric effect and Brownian motionB) Brownian motion and theory of relativity
C) Special theory of relativity and photoelectric effectD) Photoelectric effect, special theory relativity and Brownian motion
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Special theory of relativity and photoelectric effect


4) The chromonema is a coiled structure, which can be easily separated in case of
A) Paranemic coilB) Plectonemic coil
C) Chromonemic coilD) Telonemic coil
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Paranemic coil


5) Which one of the following statement(s) about Blue Green Algae (BGA) is/are not correct
A) They are gram negative photosynthetic cyanobacteriaB) They have survived for about 3 billion years
C) Spirulina is the edible form of BGAD) Sargassum belongs to BGA
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Sargassum belongs to BGA


6) Which of the following is/are correctly matched
1) Hard resin -  Cocaine
2) Oleo resin -  Canada balsam
3) Latex -  Rubber
4) Alkaloid -  Asafoetida
A) I onlyB) II and III
C) III OnlyD) I and IV
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : II and III


7) Consider the following statements and select the correct answer
ASSERTION : Sclerenchyma cells provide mechanical support to the plants
REASON : Sclerenchyma cells have thin cell walls
-
A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not a correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : (A) is true but (R) is false


8) The edible part of potato is
A) budB) fruit
C) rootD) stem
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : stem


9) Which one of the following is an appropriate description of mangrove plants
A) Large wood-yielding trees of the tropical forestsB) Plants in marshy areas with breathing roots
C) Succulent plants that can thrive in arid/desert areasD) Vast grassland areas interspersed with deciduous trees and thorny bushes
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : Plants in marshy areas with breathing roots


10) Biological oxygen demand (BOD) is standard criterion for :
A) Measuring oxygen levels in bloodB) Computing oxygen levels in forest ecosystems
C) Pollution assay in aquatic systemsD) Assessing oxygen levels in high altitude regions
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : Pollution assay in aquatic systems