NATURAL SCIENCE > BOTANY
1) With reference to Neem tree,consider the following statements :
1) Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites.
2) Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.
3) Neem oil has applications in pharmaceutical industry.
4) -
A) 1 and 2 only
B) 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 3 only


2) In India, cluster bean (Guar) is traditionally used as a vegetable or animal feed, but recently the cultivation of this has assumed significance. Which one of the following statements is correct in this context?
A) The oil extracted from seeds is used in the manufacture of biodegradable plasticsB) The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas
C) The leaf extract of this plant has the properties of antihistaminesD) It is a source of high quality biodiesel
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : The gum made from its seeds is used in the extraction of shale gas


3) Lichens, which are capable of initiating ecological succession even on a bare rock, are actually a symbiotic association of
A) algae and bacteriaB) algae and fungi
C) bacteria and fungiD) fungi and mosses
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : algae and fungi


4) Which group of organisms are not constituents of a food chain
A) Grass, lion, rabbitB) Plankton, man, fish, grasshopper
C) Wolf, grass, snake, tigerD) Frog, snake, eagle, grass, grasshopper
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Wolf, grass, snake, tiger


5) Which of the following is a ‘biodiversity hot spot’
A) RiverB) Forest
C) DesertsD) Oceans
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Forest


6) Gonorrhoea is caused by a bacterium called
A) Neisseria gonorrhoeaeB) Treponema pallidum
C) LactobacillusD) Sterptococcus
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Neisseria gonorrhoeae


7) Length of pollen tube depends on the distance between
A) Pollen grain and upper surface of stigmaB) Pollen grain and upper surface of stigma
C) Pollen grain in anther and upper surface of sigmaD) upper surface of stigma and lower part of style
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Pollen grain and upper surface of stigma


8) In a neuron, conversion of electrical signal to a chemical signal occurs at/in
A) cell bodyB) axonal end
C) dendritic endD) axon
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : axon


9) Which of the following is not associated with growth of plants
A) AuxinsB) Gibberellins
C) CytokininsD) Abscisic acid
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Abscisic acid


10) Which of the following statements about plant cells are true
1) Plant cells contain centrioles
2) Plant cells have chloroplasts
3) Plant cells possess cell walls
4) Plant cells have small vacuoles
A) I and IV
B) II and III
C) I and III
D) II and IV
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : II and III