NATURAL SCIENCE > BOTANY
1) Which of the following can be found as pollutants in the drinking water in some parts of India?
1) Arsenic
2) Sorbitol
3) Fluoride
4) Formaldehyde
5. Uranium
A) 1 and 3 only
B) 2, 4 and 5 only
C) 1, 3 and 5 only
D) 1, 2, 3, 4 and 5
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 3 and 5 only


2) Vermi compost prepared by using earthworms
A) inhibits the decomposition of plant wasteB) speeds up the process of decomposition of plant waste
C) enhances the water holding capacity of the soilD) prevents the diseases
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : speeds up the process of decomposition of plant waste


3) The bacterium discovered by Anand Mohan Chakrabarthi to degrade oil spills
A) BacillusB) Pseudomonas
C) NitrosomonasD) Streptococcus
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Pseudomonas


4) Of the following which are anaerobes?
A) bacteria, yeastB) bacteria, green plants
C) yeast, fungiD) green plants, yeast
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : bacteria, yeast


5) Which is/are correct out of the below statements?
1) Vanda is an Epiphyte
2) It has Velamen tissue
3) It is an angiosperm plant
4) -
A) (a), (b) correct, (c) wrong
B) (a), (c) correct (b) wrong
C) (b), (c) correct (a) wrong
D) All are correct
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : All are correct


6) Which of the following pair is not a natural pesticide?
A) Turmeric and NeemB) Malathion and DDT
C) Neem and Castor OilD) Castor Oil and Turmeric
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Malathion and DDT


7) The strength of trees are due to the presence of _________ tissues
A) xylem, phloemB) xylem, sclerenchyma
C) parenchyma, sclerenchymaD) phloem, parenchyma
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : xylem, sclerenchyma


8) Consider the following statements :
ASSERTION : Insectivorous plants digest proteins of insect body
REASON : Insectivorous plants grown in Nitrogen (N2) deficient soil
select your answer according to the coding scheme given below :
A) (A) is true but (R) does not explains (A)
B) Both (A) and (R) are true, (R) explains (A)
C) (A) is true (R) is false
D) Both (A) and (R) are False
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Both (A) and (R) are true, (R) explains (A)


9) Consider the following techniques/phenomena ;
1) Budding and grafting in fruit plants
2) Cytoplasmic male sterility
3) Gene silencing
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3
C) 1 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 3


10) Which of the following statements is/are correct regarding vegetative propagation of plants?
1) Vegetative propagation produces clonal population
2) Vegetative propagation helps in eliminating the virus
3) Vegetative propagation can be practiced most of the year
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 3 only