MEDICAL > DRUGS
1) Which of the following drugs is used as cardiotonic
A) SennaB) Rhubarb
C) AloeD) Digitalis
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Digitalis


2) Lovastatin is
A) Antifibrinolytic agentB) H2 receptor antagonist
C) HMG Co-A reductase inhibitorD) Lipoprotein lipase activator
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : HMG Co-A reductase inhibitor


3) An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive
A) TamoxifenB) Norethindrone
C) LevonorgestrelD) Gossypol
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Gossypol


4) A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid
A) Mephenemic acidB) Ibuprofen
C) IndomethacinD) Diclofenac Sodium
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Mephenemic acid


5) Physostigmine is an example for
A) Adrenergic durgB) Anticholinergic drug
C) Adrenergic blocking drugD) Anticholinesterase
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Anticholinesterase


6) An example for a drug that induces cytochrome P450
A) PhenytoinB) Omeprazole
C) AllopurinolD) Chloramphenicol
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Phenytoin


7) Which part of the plant "Opium poppy" is used for obtaining the active principles
A) dried latex from stemB) dried latex from capsules
C) dried latex from rootD) dried latex from shoots
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : dried latex from capsules


8) Which one of the following is referred to as Good Cholesterol
A) TriglyceridesB) High density Lipoproteins
C) Low density LipoproteinsD) Chylomicrons
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : High density Lipoproteins


9) A tropane alkaloid
A) AtropineB) Reserpine
C) ErgometrineD) Diosgenin
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Atropine


10) An antidiabetic plant drug
A) Withania somniferaB) Saraca indica
C) Urginea maritimaD) Gymnema sylvestre
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Gymnema sylvestre