MATHEMATICS > ARITHMETIC
1) The square root of (7 + 3?5)(7 - 3?5) is
A) 5?5B) 2
C) 4D) 3?5
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : 2


2) If the arithmetic mean of 25,27,31,35,39 and x it 38, find x
A) 69B) 70
C) 71D) 73
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : 71


3) The difference of 1 3/16 and its reciprocal is
A) 1 1/8B) 1 1/3
C) 15/16D) 105/304
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : 105/304


4) Simplify
A) X1/6
B) X1/12
C) X1/3
D) X1/4
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : X1/6


5) In the products 2a X 1a = 41a ; 2bx1b=37b, a and b represent positive integers. Then a + b =
A) 15B) 11
C) 7D) 13
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 11


6) Area of a quadrant of a circle whose circumference is 22 cm is
A) 77/4 cm 2B) 77/8 cm 2
C) 154/3 cm 2D) 154/6 cm 2
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : 77/4 cm 2


7) Three metallic sphere of radii 6 cm , 8 cm and 10 cm respectively, are melted and recast to form a solid sphere. The radius of this sphere is
A) 8 cmB) 10 cm
C) 12 cmD) 14 cm
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : 12 cm


8) The value of ?32 + ?48 / ?8 + ?12 is
A) 2B) ?2
C) 4D) 8
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : 2


9) If x 1/x =9, then x2 + 1/x2 is
A) 83B) 81
C) 79D) 72
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : 83


10) A sphere is placed inside a right circular hollow cylinder so as to touch the top, base and the lateral surface of the cylinder as shown in figure. If the radius of the sphere is r, the volume of the cylinder is
A) 4?r2
B) 8?/3 r3
C) 2?r3
D) 8?r3
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : 2?r3