Kerala_KPSC > Sup_Inspector > PHARMACIST_GRADE_2_HEALTH_SERVICES_2014
MEDICAL > DRUGS
1) Bacillus Calmette Guerin Vaccine is
A) Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosisB) Suspension of living cells of a strain of Bordetella pertusis
C) Suspension of living cells of a strain of Salmonella typhiD) Suspension of living cells of a strain of Vibrio cholerae
View AnswerDiscuss on this
Answer : Suspension of living cells of a strain of Mycobacterium tuberculosis


MEDICAL > DRUGS
2) The toxic protein present in castor oil is
A) Ricinoleic acidB) Ricin
C) Isoricinoleic acidD) Linoleic acid
View AnswerDiscuss on this
Answer : Ricin


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
3) Calamine IP is
A) Aluminium silicate with ferric oxideB) Magnesium silicate with ferric oxide
C) Calcium oxide with ferric oxideD) Zinc oxde with ferric oxide
View AnswerDiscuss on this
Answer : Zinc oxde with ferric oxide


MEDICAL > DRUGS
4) Which among the following statement is false with respect to NaCl Injection I P
A) Contains 0.9 PERC w/v sterile solution of Sodium ChlorideB) pH of the solution is between 4.5 & 7.0
C) Contains added antimicrobial agents or preservativesD) Contains approximately 150 mmol of Sodium ions
View AnswerDiscuss on this
Answer : Contains added antimicrobial agents or preservatives


MEDICAL > DRUGS
5) Which one of the following is used as an antimicrobial preservative
A) Propylene glycolB) Procaine hydrochloride
C) Propyl hydroxy benzoateD) Sodium hydrogen carbonate
View AnswerDiscuss on this
Answer : Propyl hydroxy benzoate


MEDICAL > DRUGS
6) Cotrimoxazole tablet contains
A) 5 parts of Cortisone acetate and 1 parts of trimethoprimB) 5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim
C) 5 parts of Sulphasalazine and 1 parts of trimethoprimD) 5 parts of Cloxacillin and 1 parts of trimethoprim
View AnswerDiscuss on this
Answer : 5 parts of Sulphamethoxaole and 1 parts of trimethoprim


MEDICAL > DRUGS
7) Which among the following is used as a diuretic
A) Tribulus terrestrisB) Claviceps purpurea
C) Cyamopsis tetragonolobusD) Commiphora molmol
View AnswerDiscuss on this
Answer : Tribulus terrestris


PHYSICAL_SCIENCE > CHEMISTRY
8) Potassium permanganate is an example for
A) acidifying agentB) alkalising agent
C) reducing agentD) oxidising agent
View AnswerDiscuss on this
Answer : oxidising agent


MEDICAL > DRUGS
9) Lugols Solution is
A) 2.5 PERC w/v of Iodine and 2.5 PERC w/v of potassium iodide in waterB) 10.0 PERC w/v of Iodine and 6.0 PERC w/v pf potassium iodide in water
C) 5.0 PERC w/v of Iodine and 10.0 PERC w/v of potassium iodide in waterD) 2.0 PERC w/v of Iodine and 2.4 PERC w/v of Sodium iodide in water
View AnswerDiscuss on this
Answer : 5.0 PERC w/v of Iodine and 10.0 PERC w/v of potassium iodide in water


MEDICAL > DRUGS
10) Ammonium Chloride is used as
A) alkalising agentB) Astringent
C) ExpectorantD) All the above
View AnswerDiscuss on this
Answer : Expectorant