Kerala_KPSC > Sup_Inspector > PHARMACIST_GRADE_2_HEALTH_SERVICES_2014
MEDICAL > DISEASES
1) An example for an anthracene glycoside
A) Purpurea glycosideB) Diosgenin
C) CantharidinD) Sennoside
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sennoside


MEDICAL > DRUGS
2) Hydrogen Peroxide IP used as antiseptic contains
A) 100 PERC w/v of Hydrogen peroxideB) 25 PERC w/v of Hydrogen Peroxide
C) 6 PERC w/v of Hydrogen PeroxideD) 27 PERC w/v of Hydrogen Peroxide
View AnswerDiscuss on this
Answer : 6 PERC w/v of Hydrogen Peroxide


MEDICAL > DISEASES
3) The agent used as a radio-opaque contrast medium
A) Radioactive Sodium IodideB) Colloidal Gold Injection
C) Barium SulphateD) Sodium Iodo hippurate
View AnswerDiscuss on this
Answer : Barium Sulphate


MEDICAL > DRUGS
4) When an hypotonic solution is injected into blood stream, causes
A) HaemolysisB) Shrinkage of blood cells
C) Sclerosis of veinsD) No characteristic change
View AnswerDiscuss on this
Answer : Haemolysis


MEDICAL > DRUGS
5) Sodium lauryl Sulphate is
A) Cationic surface active agentsB) Ampholytic surface active agents
C) Nonionic surface active agentsD) Anionic surface active agents
View AnswerDiscuss on this
Answer : Anionic surface active agents


MEDICAL > DRUGS
6) A toxoid vaccine is
A) Killed bacterial suspensionB) Live bacterial suspension
C) Live viral VaccineD) Toxins that have been incubated with formalin
View AnswerDiscuss on this
Answer : Toxins that have been incubated with formalin


GENERAL > GENERAL
7) 0.1gms contains
A) 1000 mgB) 100 mg
C) 10 mgD) 1 mg
View AnswerDiscuss on this
Answer : 100 mg


MATHEMATICS > GENERAL
8) Volume of 95 PERC alcohol required to prepare 500 ml of 20 PERC alcohol is
A) 80 mlB) 50 ml
C) 105 mlD) 150 ml
View AnswerDiscuss on this
Answer : 105 ml


MEDICAL > DRUGS
9) Which among the following is a blood coagulation factor
A) SodiumB) Calcium
C) PotassiumD) Manganese
View AnswerDiscuss on this
Answer : Calcium


MEDICAL > DRUGS
10) An example for a drug that undergoes extensive first pass metabolism
A) TestosteroneB) Phenobarbitone
C) TolbutamideD) Theophylline
View AnswerDiscuss on this
Answer : Testosterone