Kerala_KPSC > Sup_Inspector > PHARMACIST_GRADE_2_HEALTH_SERVICES_2014
GENERAL > GENERAL
1) In tablet manufacturing, TALC is used as
A) DiluentB) Granulating agent
C) GlidantD) Disintegrating agent
View AnswerDiscuss on this
Answer : Glidant


MEDICAL > EQUPIMENT
2) SCHICK TEST is done to
A) Detect the degree of immunity against DiphtheriaB) Detect the degree of immunity against Tuberculosis
C) Detect the degree of immunity against TyphoidD) identify the presence of Ketone bodies in urine
View AnswerDiscuss on this
Answer : Detect the degree of immunity against Diphtheria


MEDICAL > DRUGS
3) Glycerin or Sorbitol is added to gelatin in the preparation of soft gelatin capsules as
A) PreservativesB) Plasticizer
C) Polishing agentD) Sweetening agent
View AnswerDiscuss on this
Answer : Plasticizer


GENERAL > GENERAL
4) Principle of Size Reduction in Ball Mill is
A) CompressionB) Impact
C) AttritionD) Combination of Impact and Attrition
View AnswerDiscuss on this
Answer : Combination of Impact and Attrition


NATURAL_SCIENCE > BOTANY
5) Eugenia caryophyllus is the botanical name of
A) CloveB) Eucalyptus
C) CorianderD) Cardamom
View AnswerDiscuss on this
Answer : Clove


MEDICAL > EQUPIMENT
6) Who among the following is not an Ex-officio member of central council of Pharmacy Council of India
A) Director General, Health ServicesB) Drugs Controller of India
C) Director, Central Drugs LaboratoryD) Health Secretary, Govt. of India
View AnswerDiscuss on this
Answer : Health Secretary, Govt. of India


MEDICAL > DISEASES
7) The limit test of Iron depends upon the interaction of iron with
A) Barium Sulphate reagentB) Diphenyl thiocarbazone
C) Thioglycollic acidD) Mercuric Chloride
View AnswerDiscuss on this
Answer : Thioglycollic acid


ENGINEERING > ELECTRICAL
8) In relation to emulsion, formation of a layer of relatively concentrated emulsion above or below the surface is known as
A) CrackingB) Creaming
C) MottlingD) Phase inversion
View AnswerDiscuss on this
Answer : Creaming


CIVICS > GENERAL
9) Drugs Inspector is appointed as per the provisions of
A) Pharmacy Act 1948B) Drugs and Cosmetics Act 1945
C) Drugs Inspector Act 1940D) Narcotic and Psychotropic Substances Act 1985
View AnswerDiscuss on this
Answer : Drugs and Cosmetics Act 1945


MEDICAL > DISEASES
10) Presence of lignified trichomes is the characteristic microscopic feature of
A) Nux-vomicaB) Digitalis
C) DaturaD) Cinchona
View AnswerDiscuss on this
Answer : Nux-vomica