Kerala_KPSC > Sup_Inspector > PHARMACIST_GRADE_2_HEALTH_SERVICES_2014
MEDICAL > DRUGS
1) Which one of the following is referred to as Good Cholesterol
A) TriglyceridesB) High density Lipoproteins
C) Low density LipoproteinsD) Chylomicrons
View AnswerDiscuss on this
Answer : High density Lipoproteins


MEDICAL > DRUGS
2) Which part of the plant "Opium poppy" is used for obtaining the active principles
A) dried latex from stemB) dried latex from capsules
C) dried latex from rootD) dried latex from shoots
View AnswerDiscuss on this
Answer : dried latex from capsules


MEDICAL > EQUPIMENT
3) Proton pump inhibitor used in the treatment of peptic ulcer
A) RabeprazoleB) Ranitidine
C) MisoprostolD) Sucralfate
View AnswerDiscuss on this
Answer : Rabeprazole


MEDICAL > DRUGS
4) An example for a drug that induces cytochrome P450
A) PhenytoinB) Omeprazole
C) AllopurinolD) Chloramphenicol
View AnswerDiscuss on this
Answer : Phenytoin


MEDICAL > DRUGS
5) Physostigmine is an example for
A) Adrenergic durgB) Anticholinergic drug
C) Adrenergic blocking drugD) Anticholinesterase
View AnswerDiscuss on this
Answer : Anticholinesterase


MEDICAL > DRUGS
6) A Non Steroidal Anti Inflammatory Drug derived from anthranilic acid
A) Mephenemic acidB) Ibuprofen
C) IndomethacinD) Diclofenac Sodium
View AnswerDiscuss on this
Answer : Mephenemic acid


MEDICAL > DISEASES
7) A hormone secreted by the anterior lobe of pituitary gland
A) MineralocorticoidsB) Gonadotropin releasing hormone
C) Growth hormoneD) Thyrotropin releasing hormone
View AnswerDiscuss on this
Answer : Growth hormone


MEDICAL > DRUGS
8) An drug which inhibits spermatogenesis, used as male contraceptive
A) TamoxifenB) Norethindrone
C) LevonorgestrelD) Gossypol
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gossypol


MEDICAL > DISEASES
9) An Angiotensin antagonist
A) CaptoprilB) Losartan
C) VerapamilD) Nicorandil
View AnswerDiscuss on this
Answer : Losartan


MEDICAL > DRUGS
10) Lovastatin is
A) Antifibrinolytic agentB) H2 receptor antagonist
C) HMG Co-A reductase inhibitorD) Lipoprotein lipase activator
View AnswerDiscuss on this
Answer : HMG Co-A reductase inhibitor