HISTORY > MEDIEVAL
1) Surdas was the disciple of
A) MadhavacharyaB) Vallabacharya
C) NamadevD) Eknath
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Vallabacharya


2) "The 16th century palace complex was built by the Nayaks and later renovated by the Marathas".
Who renovated the palace complex
A) NayaksB) Marathas
C) CholasD) Pallavas
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Marathas


3) At which one of the following places are cave paintings of prehistoric times found
A) AmarkantakB) Badami
C) BhimbetkaD) Nasik
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : Bhimbetka


4) Brahmadayam means
A) The Inam given to Religious organisationsB) The Inam given to Chatiram and education institutions
C) The Inam given to Former Palayakkars,Zamindars and their relatives, staff and legal heirsD) The lnam given to Brahmins and other religious person for their personal use
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : The lnam given to Brahmins and other religious person for their personal use


5) Which one of the following pair is correctly matched
A) Chera -  Karikala
B) Chola -  Simuka
C) Pandya -  nedunchezhiyan
D) Satavanhana -  Senguttuvan
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : Pandya--nedunchezhiyan


6) The literary work written by King Mahendravarman describing the peoples religious attitude in a humorous way is
A) Poompuliyuur NaadagamB) Nondi Naadagam
C) Maththavilaasa PirakadanamD) Raghuvamsam
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Nondi Naadagam


7) Rajendra Chola was known as
A) KeralandhakaB) Parantaka
C) Kadram KondanD) Chitra Karapuli
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Parantaka


8) Vasco da Gama came to India during the year
A) 1495B) 1496
C) 1497D) 1498
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1498


9) What was the religion practised by the Kalabhras ?
A) SaivismB) Vaishnavism
C) JainismD) Buddhism
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Jainism


10) Which of the following statements about 'Babur' are true
1) He was the fourth descendant of Timurfrom the side of his father, and fifteenth descendant of Changizkhan through his mother
2) He was the fifth desendant of Timur from the side of his father and fourtheenth descendant of Changizkhan throung his mother
3) He was the fifteenth descentant of Timer from the side of his father and fourth descendant of Changizkhan through his mother
4) His family beloged to the Chaghatai section of the Turkish race
A) 1 and 2 are correct
B) 2 and 4 are correct
C) 3 and 4 are correct
D) 1 and 4 are correct
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : 2 and 4 are correct