HISTORY > MEDIEVAL
1) Following kings arrange in chronological order
1) Sivashkanda Varman
2) I Narasimhavarman
3) Vijiyalaya Cholan
4) I parandagan
A) II, I, IV, III
B) I, II, IV, III
C) II, III, IV, I
D) I, IV, III, II
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : I, II, IV, III


2) Which of the following is correctly matched?
1) Abul Fazal -  Shah Jahan Nama
2) Inayat Khan -  Translation of Mahabharatha
3) Abdul Hamid Lahorie -  Padshanama
4) Abul Falzi -  Akbarnama
A) (a)B) (b)
C) (c)D) (d)
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : (c)


3) Arrange in chronological order :
1) Automan turks captured constantinoble
2) Farthalomia-Diaz reached Southern tip of Africa
3) Vijayanagar Empire were defeated at Talaikotai war
4) Vaskoda-Gama reached Calicut at first time through sea route
A) I, II, III, IV
B) I, II, IV, III
C) I, IV, III, II
D) II, I, III, IV
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : I, II, IV, III


4) Match the following
1) Rajendra Chola I -  Brahma Giri
2) Karavela -  Allahabad
3) Ashoka -  Hathi Kumbha
4) Samudra Gupta -  Malpadi
A) 2 4 3 1B) 3 1 2 4
C) 4 3 1 2D) 1 2 4 3
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 4 3 1 2


5) Having overloaded myself I reached the Palace in search of all the glory of the old Chola capital. The 16th Century Palace was built by the Nayaks and later renovated by the Marathas. Who built the Palace in Thanjavur?
A) The MarathasB) The Cholas
C) The NayaksD) The Pandavas
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : The Nayaks


6) Ibadat Khana at Fatehpur Sikri was
A) the mosque for the use of Royal FamilyB) Akbar's private prayer chamber
C) the hall in which Akbar held discussions with scholars of various religionsD) the room in which the nobles belonging to different religions gathered to discuss religious affairs
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : the hall in which Akbar held discussions with scholars of various religions


7) In medieval India, the designations 'Mahattara' and 'Pattakila' were used for
A) military officersB) village headmen
C) specialists in Vedic ritualsD) chiefs of craft guilds
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : village headmen


8) What is the major difference between varna and Jati
A) Varna and Jati are the sameB) Both are unrelated
C) Varna are only four; but Jati are manyD) Jati is derived from varna
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : Jati is derived from varna


9) Which world heritage monument of India was affected in the storm of May 30,2014
A) Taj MahalB) Humayun's Tomb
C) Tomb of SafdarjungD) Sultan Raziya's Tomb
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Humayun's Tomb


10) Which one of the following pair is correctly matched
A) Khilji dynasty -  Ibrahim Lodi
B) Delhi sultanate -  Qutb-ubin Aibak
C) Mughal empire -  Akbar
D) Tughluq dynasty -  Firozshah Tughluq
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Delhi sultanate--Qutb-ubin Aibak