HISTORY > MEDIEVAL
1) The Chozhan king who built Brihadiswara temple at Tanjore?
A) Rajaraja Chozhan IIB) Rajendra Chozhan I
C) Rajadhiraja ChozhanD) Raja raja Chozhan I
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Raja raja Chozhan I


2) What is the capital of Raja raja Chozhan I
A) ThiruvalangaduB) Madras
C) TirukoilurD) Thanjavur
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Thanjavur


3) The Chozhan ruler who win the Ganges and obtained the title Gangai Konda Cholan was
A) Raja raja Chozhan IB) Rajendra Chozhan I
C) Rajadhiraja ChozhanD) Rajaraja Chozhan II
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Raja raja Chozhan I


4) Where did Raja Raja Chozhan I was born
A) ThirunageswaramB) Tirukoilur
C) ThirunallarD) Thirunavukkarasar
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Tirukoilur


5) In which year was Raja Raja Chozhan I born
A) 943B) 940
C) 947D) 949
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 947


6) who was the father of Raja Raja Chozhan I
A) Aditya Karikala ChozhanB) Uttama Chozhan
C) Parantaka Sundara ChozhanD) Rajaraja Chozhan
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Parantaka Sundara Chozhan


7) What is original name of Raja Raja Chozhan I
A) Arulmozhi VarmanB) Sundara Chozhan
C) Uttama ChozhanD) Sri Nandi Varman
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Arulmozhi Varman


8) Southeast Asia has captivated the attention of global community over space and time as a geostrategically significant region. Which among the following is the most convincing explanation for this global perspective ?
A) It was the hot theatre during the Second World WarB) Its location between the Asian powers of China and India
C) It was the arena of superpower confrontation during the Cold War periodD) Its location between the Pacific and Indian oceans and its pre-eminent maritime character
View AnswerDiscuss on this        
Answer : It was the arena of superpower confrontation during the Cold War period


9) Consider the following Bhakti Saints : Who among the above was/were preaching when the Lodi dynasty fell and Babur took over?
1) Dadu Dayal
2) Guru Nanak
3) Tyagaraja
4) -
A) 1 and 3
B) 2 only
C) 2 and 3
D) 1 and 2
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 only


10) Origin of Karnatic music is during the period of
A) Chera PeriodB) Chola Period
C) Pandiya PeriodD) Kalabra Period
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Chola Period