HISTORY > MEDIEVAL
1) who among the following rulers were best known for controlling the ‘silk route’ around 2000 years ago
A) CholasB) kushanas
C) pandayasD) cheras
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : kushanas


2) Around 2000 years ago, Varanasi was a famous craft center where Shrenis were
A) coins that have designs punched on to the metalB) Buddhist monasteries
C) associations of crafts persons and merchantsD) iron ploughshares used for agricultural production
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : associations of crafts persons and merchants


3) Which one of the following was the language of administration under the Delhi Sultans
A) UrduB) Persian
C) HindiD) Arabic
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Persian


4) Which one of the following was not the condition to become a number of a sabha in the chola Empire
A) They should be owners of land from which land revenue is collectedB) They should be between 25 and 70 years of age
C) They should have their own homeD) They should have knowledge of the Vedas
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : They should be between 25 and 70 years of age

They should be between 35 and 70 years of age

5) Second Battle of Panipat took place in ____
A) 1526B) 1556
C) 1761D) 1765
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 1556

.

6) ____ constructed Brahadeswara temple.
A) RajarajaB) Rajendra
C) ParantakaD) Kulotunga
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Rajaraja

.

7) The last ruler of the Mughal dynasty was:
A) BabarB) Bahadurshah Zafar
C) AkbarD) None of these
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Bahadurshah Zafar


8) The remains of Vijayanagar kingdom can be found in :
A) BijapurB) Golkunda
C) HampiD) Bidar
View AnswerDiscuss on this        RRB_stenographer_Red_Answer_key_2014
Answer : Hampi


9) Which monument at Delhi is considered as precursor of the Taj Mahal
A) The Safdarjung tombB) The Moti Masjid
C) The Humayun's tombD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        RRB_stenographer_Red_Answer_key_2014
Answer : The Humayun's tomb


10) Tulsidas was a contemporary of
A) BabarB) Akbar
C) ShahjuhanD) Jahangtr
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : Akbar