HISTORY > INDIAN NATIONAL MOVEMENT
1) Which one of the following is correctly matched?
A) Ettayapuram--Collector AsheB) Jallian Walah Bagh Tragedy--Hunter Committee
C) Swaraj Party--B.C. TilakD) Prohibition--V.O. Chidambaranar
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Jallian Walah Bagh Tragedy--Hunter Committee


2) Which of the following Ware wrong?
1) Aligarh movement was led by Sir Syed Ahmed Khan
2) Sir Syed Ahmed Khan supported Shuddi movement
3) Sir Syed Ahmed Khan started Anglo-oriental college
4) -
A) II only
B) I and II
C) I and III
D) I, II and III
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : II only


3) Point out the wrong statement/statements in the following :
1) V.O.C. born at Ettayapuram
2) Annie Besant started Theosophical Society
3) Bharathiyar died at Pondicherry
4) E.V.R. started Self-Respect Movement
A) (i), (iii) and (iv)
B) (ii), (iii) and (iv)
C) (i), (ii) and (iv)
D) (i), (ii) and (iii)
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : (i), (ii) and (iii)


4) Consider the following statements :
ASSERTION : Assertion (A) : V.O. Chidambaram Pillai established Swadeshi Steam Navigation Company in 1910.
REASON : Reason (R) : V.O. Chidambaram Pillai is called as Kappalottiya Tamilan.
-
A) Both (A) and (R) are true
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true (R) is false
D) (A) is false (R) is true
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : (A) is false (R) is true


5) Match the following :
1) Nehru Report -  1940
2) Second Round Table Conference -  1928
3) Individual Satyagraha -  1946
4) Lord Attlee's Announcement -  1931
A) 2 4 1 3B) 4 2 1 3
C) 2 4 3 1D) 3 2 1 4
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 2 4 1 3


6) Match the following :
1) August Offer -  1944
2) C.R.Formula -  1945
3) Wavell Plan -  1946
4) Interim Government -  1940
A) 4 3 2 1B) 3 1 2 4
C) 4 1 2 3D) 1 3 4 2
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 4 1 2 3


7) Match the characters in Column A with the authors in Column B and select the correct answer from the codes given below :
1) Lady Anstey -  Lakshini Mukundan
2) Tendai -  Thakazhi Sivasankaran Pillai
3) Gunga Ram -  E.M. Forster
4) Outhakutty -  Khushwant Singh
A) 3 2 1 4B) 2 1 4 3
C) 2 4 1 3D) 3 1 4 2
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 3 1 4 2


8) What was/were the object/objects of Queen Victoria's Proclamation (1858)?
1) To disclaim any intention to annex Indian States
2) To place the Indian administration under the British Crown
3) To regulate East India Company's trade with India
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 2 only


9) The 1929 Session of Indian National Congress is of significance in the history of the Freedom Movement because the
A) attainment of Self-Government was declared as the objective of the CongressB) attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress
C) Non-Cooperation Movement was launchedD) decision to participate in the Round Table Conference in London was taken
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : attainment of Poorna Swaraj was adopted as the goal of the Congress


10) The Partition of Bengal made by Lord Curzon in 1905 lasted until
A) the First World War when Indian troops were needed by the British and the partition was endedB) King George V abrogated Curzon's Act at the Royal Durbar in Delhi in 1911
C) Gandhiji launched his Civil Disobedience MovementD) the Partition of India in 1947 when East Bengal became East Pakistan
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : King George V abrogated Curzon's Act at the Royal Durbar in Delhi in 1911