HISTORY > INDIAN NATIONAL MOVEMENT
1) Consider the following statement: Which statement is/are correct?
1) The Chief cause of the Khilafat movement was the defeat of Turkey in Ist World War
2) The Muslims in India were upset over the British attitude against Turkey
3) -
4) -
A) I only
B) II only
C) I and II
D) Neither I nor II
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : I and II


2) Consider the following statements : Which of the following is/are correct?
1) Lord Canning's General Services Enlistment Act ordering all recruits of the Bengal army to be ready for service in India only
2) Lord Canning's General Services Enlistment Act ordering all recruits of the Bengal army to be ready for service both in India and outside India and even overseas
3) -
4) -
A) I only
B) II only
C) Both I and II
D) Neither I nor II
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Both I and II


3) Match the following :
1) Portuguese settlement -  Goa
2) Dutch settlement -  Tranqucbar
3) Danes settlement -  Pulicat
4) French Factory -  Masuhpattinam
A) 2 1 3 4B) 1 3 2 4
C) 3 2 4 1D) 4 1 3 2
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 1 3 2 4


4) In 1893 he started using the Traditional religious Ganapathi festival and Shivaji festival to propagate and stimulate nationalism. Who among the following revived the nationalism?
A) Gopalakrishna GokhaleB) Balgangadhar Tilak
C) Lalalajpat RaiD) Dadabhai Naaoroji
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Balgangadhar Tilak


5) Arrange in chronological order :
1) Col Me Kerras of the 23rd Regiment was shutdown on the parade ground
2) July 10, 1806, 1st and 23rd Regiments started the revolt
3) Major Armstrong was the next officer killed during the mutiny
4) Col Fan Court who commanded the garrison was their first victim
A) I, III, II, IV
B) III, II, IV, I
C) II, IV, I, III
D) IV, I, III, II
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : II, IV, I, III


6) Match the following :
1) Dr. Ambedkar -  Bahishkrit Hitkarini Sabha
2) Jyotirao Phule -  Self Respect Movement
3) Narayana Guru -  Narayana Paripalana Yogam
4) E.V.R. Periyar -  Satya Sadhak Samaj
A) 2 4 1 3B) 4 1 2 3
C) 1 2 4 3D) 1 4 3 2
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 1 4 3 2


7) Arrange the President of India in sequential order
1) Dr. Radhakrishnan
2) Dr. Jakhir Hussain
3) Dr. rajendra Prasad
4) V.V. Giri
A) I, II, III, IV
B) III, I, II, IV
C) III, IV, I, II
D) III, II, I, IV
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : III, IV, I, II


8) Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below
1) Brahmo Samaj -  Swami Vivekananda
2) Arya Samaj -  Madame Blavatsky
3) Kamakrishna Mission -  Rajaram Mohan Roy
4) Theosophical society -  Swami Dayanand Saraswathi
A) 3 4 1 2B) 3 2 1 4
C) 4 1 2 3D) 1 3 4 2
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 3 4 1 2


9) Consider the following statements with reference to the nature of the Indian National awakening :
1) It was basically started by intellectuals
2) It was a movement in which, all sections of society became united against the, English
3) After 1920, national movement was led by Gandhiji
4) Gandhiji started the Khilafat movement
A) (i) and (ii)
B) (i), (ii) and (iii)
C) (i) and (iii)
D) (ii),(iii) and (iv)
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : (i), (ii) and (iii)


10) Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given below
1) Tattvabodhini Sabha -  Henry Vivian Derozio
2) Young Bengal Movement -  Vishnu Sashtri Pandit
3) Widow Remarriage Society -  Veeresalingam
4) Hitakarini Samajam -  Devendranath Tagore
A) 4 1 2 3B) 4 3 2 1
C) 3 4 1 2D) 2 1 4 3
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 4 1 2 3