HISTORY > INDIAN NATIONAL MOVEMENT
1) Who was the President of Indian National Congress when India became free
A) Mahatma GandhiB) Jawaharlal Nehru
C) B. KripalaniD) Sardar Vallabhbhai Patel
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : B. Kripalani

Name year
Mahatma Gandhi 1924
Jawaharlal Nehru 1936-38,1951-54
Sardar Vallabhbhai Patel 1931
B. Kripalani 1947

2) The first Satyagraha campaign of Mahatma Gandhi was started at
A) ChamparanB) Bardoli
C) DandiD) Kolkata
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : Champaran

PlaceName of SatyagrahaYear
KolkataNo SatyagrahaNo
BardoliBardoli Satyagraha1928
DandiSalt Satyagraha1930
Champaran district of BiharChamparan Satyagraha(first Satyagraha of gandhi)1916

3) Annie Besant was
1) responsible for starting the Home Rule Movement
2) the founder of the Theo-sophical Society
3) once the President of the Indian National Congress
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 3 only

Wrong - The founder of the Theo-sophical Society is Helena Blavatsky

Correct - Between 1916 and 1918 She is the responsible for starting the Home Rule Movement
Correct - She was once the President of the Indian National Congress in 1917

4) Quit India Movement was launched in response to
A) Cabinet Mission PlanB) Cripps Proposals
C) Simon Commission ReportD) Wavell Plan
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : Cripps Proposals


5) The demand for the Tebhaga Peasant Movement in Bengal was for
A) the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-thirdB) the grant of ownership of land to peasants as they were the actual cultivators of the land
C) the uprooting of Zamindari system and the end of serfdomD) writing off all peasant debts
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : the reduction of the share of the landlords from one-half of the crop to one-third


6) With reference to Indian History, the Members of the Constituent Assembly from the Provinces were
A) directly elected by the people of those ProvincesB) nominated by the Indian National Congress and the Muslim League
C) elected by the Provincial Legislative AssembliesD) selected by the Government for their expertise in constitutional matters
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : elected by the Provincial Legislative Assemblies


7) Consider the statement, which of the following statement is not correctly matched.
A) The revolt of 1857 led to the division between the Hindus and MuslimsB) Indian administration transferred from East India Company to the Crown by Queen's Proclamation
C) Lord Canning was the Governor General of TndiaD) Queen's proclamation was called the Magna Carta of the Indian People
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : The revolt of 1857 led to the division between the Hindus and Muslims


8) Consider the following statements :
ASSERTION : In Vellore the native Sepoys rose in revolt in 1806
REASON : They wanted India free from the rule of East India Company
Now select your answer according to the coding scheme given below :
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true, but (R) is false
D) (A) is false, but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : (A) is true, but (R) is false


9) Match the following :
1) Surendranath Banerjee -  Grand old man of India
2) G. Subramanya Aiyer -  Indian Burke
3) Dadabhai Naoroji -  Political Guru of Gandhi
4) Gopala Krishna Gokhale -  Madras Mahajana Sabha
A) 1 2 3 4B) 2 1 4 3
C) 2 4 1 3D) 4 3 1 2
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 2 4 1 3


10) Which one of the following is incorrectly matched?
1) Saratha Act -  Minimum age for Girl Child Marriage
2) Widow Remarriage -  Eswara Chandra Vidyasagar
3) Gandhi -  Harijan-Newspaper
4) Dr. Ambedkar -  Aathmiya Sabha
A) IB) II
C) IIID) IV
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : IV