HISTORY > INDIAN NATIONAL MOVEMENT
1) Mahatma Gandhi was assassinated on ______
A) 30 Jan 1947B) 30 Aug 1947
C) 30 Jan 1948D) 30 Aug 1948
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 30 Jan 1948

.

2) ________ congress session claimed for complete independence
A) LahoreB) Delhi
C) NagpurD) Madras
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Lahore

.

3) Samarasa Suddha Sanmarga Sangam was founded by ______________.
A) Rajaram Mohan RoyB) Saint Ramalinga
C) Sri. VaikurtoSwamigalD) Jyotiba Phule
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Saint Ramalinga

.

4) Gandhi started his Dandi March at Sabarmathi Ashra
A) 1929B) 1930
C) 1931D) 1932
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 1930

.

5) ______ gave the call of "Do or Die".
A) NehruB) Gandhi
C) Abul Kalam AzadD) Jinnah
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Gandhi

.

6) Who created the office of the district collector
A) Warren HastingsB) Cornwallis
C) Load RipponD) Lord Mayo
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Warren Hastings

This was introduced by Warren Hastings in 1772

7) ' Gate Way of India ' build in 1911 in commemoration of the visit of ____
A) King Henry I and Metilda of ScotlandB) King George IV and Maria Fitzherbert
C) King William IV and Saxe MeningerD) King George V and Queen Mary
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : King George V and Queen Mary

The archway was designed by George Wikket and is located at Apollo Bunder.

8) Who is known as the Architect or patron saint of modern All India Services(IAS&IPS)
A) Warren HastingB) Sardar Vallabhai Patel
C) Maulana Abdul Kalam AzadD) Lord Rippon
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Sardar Vallabhai Patel

he is also remembered as the “Patron Saint” of India’s civil servants for establishing modern all-India services

9) The Jallianwala Bagh massacre took place in:
A) 1857B) 1910
C) 1919D) 1942
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1919

The Jallianwala Bagh Massacre, also known as the Amritsar Massacre.
On April 13, 1919, British, Indian Army soldiers started shooting an unarmed gathering of men, women and children.
The person in charge was Brigadier-General Reginald Dyer, the military commander of Amritsar.
There were over 1,000 deaths, with more than 2,000 wounded

10) Out of the following, who is not related to the Revolt of 1857
A) Rani Laxmi BaiB) Nana Saheb
C) Gopal Krishan GokhaleD) Tantia Tope
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : Gopal Krishan Gokhale

Revolt of 1857 used Forces of Rani Laxmi bai, the deposed ruler of Jhansi.
Revolt of 1857 used Forces of Nana Sahib Peshwa.
Tantya Tope He was on of the commanders and leaders.

He born in May 9, 1866 so the right answer is Gopal Krishan Gokhale.