HISTORY > INDIAN NATIONAL MOVEMENT
1) Under ‘subsidiary Alliance’ , the East India Company forced the Indian rulers of the states to
A) not have their independent armed forces, but only get protection by the company and pay towards its maintenanceB) have their independent armed forces, not get protection by the company, but still pay towards its maintenance
C) not have their independent armed forces, get protection by the company, without any payment towards its maintenanceD) have their independent armed forces, as well get protection by the company and pay towards its maintenance
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : not have their independent armed forces, but only get protection by the company and pay towards its maintenance


2) The Rowlatt Act, 1919 was opposed because
A) introduced diarchy in provincesB) it gave right to separate electorates to Muslims
C) it disallowed Indians from possessing armsD) it cubed the fundamental rights like Freedom of expression and strengthened police powers
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : it cubed the fundamental rights like Freedom of expression and strengthened police powers


3) Periyar started Self Respect Movement in _____
A) 1924B) 1925
C) 1926D) 1927
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 1925

.

4) ______ described India as a 'mosaic of culture'
A) GandhiB) Nehru
C) PatelD) Rajaram Mohan Roy
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Patel

.

5) _____ was responsible for the introduction of Western Education in India.
A) Lord MacaulayB) Lord Munro
C) Lord DalhousieD) Lord Harding
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Lord Macaulay

.

6) Dyarchy was introduced in provinces by ____
A) Indian Council Act, 1892B) Govt, of India Act, 1909
C) Govt, of India Act, 1919D) Govt, of India Act, 1935
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Govt, of India Act, 1919

.

7) _____ was popularly known as 'Lion of Punjab' among the nationalists
A) TilakB) Bhagat
C) Lala Lajpat RaiD) Bipin Chandra Pal
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Lala Lajpat Rai

.

8) ___ an Englishman mainly responsible for the formation of Indian National
A) A.O.HumeB) Robert Clive
C) llbertD) Hunter
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : A.O.Hume

.

9) ____ started Swadeshi Steam Navigation Company in Tuticorin
A) V. O. Chidambaram PillaiB) Nilakanta Brahmachari
C) RajajiD) Bharathi
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : V. O. Chidambaram Pillai

.

10) _______ is popularly known as Iron Man of India.
A) Dr. Rajendra PrasadB) Gandhi
C) Subhas Chandra BoseD) Vallabhai Patel
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Vallabhai Patel

.