HISTORY > GENERAL
1) Which one of the following was introduced with the coming of British art in India during the colonial period
A) MiniaturesB) Mural art
C) Oil paintingD) Perspective
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Oil painting


2) consider the following two statements, A and B, on manuscripts and inscriptions and choose the correct answer:
1) Manuscripts were usually written on palm leaf or on the specially prepared bark of a tree known as birch
2) Inscriptions were written on relatively hard surfaces like stone and metal
3) -
4) -
A) A is false and B is true
B) both A and B are true
C) both A and B are false
D) A is true and B is false
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : both A and B are true


3) Many of chanakya’s ideas were written in a book called the
A) ArthashastraB) Atharvaveda
C) YajurvedaD) Dharmashastras
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Arthashastra


4) The term hagiography refers to
A) writing of a rulers autobiographyB) writing of a saints biography
C) writing of a saints autobiographyD) writing of a rulers biography
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : writing of a saints biography


5) Who is popularly known as Nightingale of India
A) Sarojini NaiduB) Annie Besant
C) M. S. Subbu LakshmiD) Rukmani Arundale
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Sarojini Naidu

.

6) ________ intrduced mid-day Meals Scheme to attract students towards schools
A) K.KamarajB) C.Rajaji
C) C.N.AnnaduraiD) J.Jayalalitha
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : K.Kamaraj

.

7) In 1986 New Educational Policy was introduced by
A) Indira GandhiB) Rajiv Gandhi
C) Morarji DesaiD) V. P. Singh
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Rajiv Gandhi

.

8) ____ changed the name of Madras State into Tamil Nadu.
A) K. KamarajB) C. Rajaji
C) C. N. AnnaduraiD) M. Karunanidhi
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : C. N. Annadurai

Annadurai as chief minister, the state assembly passed the bill of renaming the state successfully. It was during the period of his Chief Ministership that the Second World Tamil Conference was conducted on a grand scale on 3 January 1968

9) The Ghadr (Ghadar) was a
A) revolutionary association of Indians with headquarters at San FranciscoB) nationalist organization operating from Singapore
C) militant organization with headquarters at BerlinD) communist movement for India's freedom with headquarters at Tashkent
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : revolutionary association of Indians with headquarters at San Francisco


10) Which one of the following is correctly matched
1) W.C.Banerjee -  Swadeshi Mithran
2) G.Subramaniya Iyer -  The Hindu
3) Lala Lajpathi Roy -  Kesari
4) Lakshmi Narasu Chetty -  Samachar Darpan
A) IB) II
C) IIID) IV
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : II