HISTORY > ESTABLISHMENT
1) When was National Agricultural insurence scheme introduced?
A) 1979-1980B) 1989-1990
C) 1999-2000D) 2009-2010
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : 1999-2000


2) The Samarsasa Suttha Sanmarga Sangam was founded by
A) PeriyarB) Vallalar
C) Dr. Muthulakshmi reddy D) T.M. Nair
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Vallalar


3) The first railway line was laid between in 1853
A) Delhi and CalcuttaB) Bombay and Calcutta
C) BoMbay and ThaneD) Bombay and Chennai
View AnswerDiscuss on this        
Answer : BoMbay and Thane


4) IRDP was introduced in the year
A) 1978-79B) 1979-80
C) 1980-81D) 1981-82
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1978-79


5) The institution(s) which is/are setup to promote funding of voluntary organisations is/are
A) Khadi and Village Industries CorperationB) People's Action Development India
C) Council for Advancement of People's Action and Rural TechnologyD) All of these
View AnswerDiscuss on this        
Answer : All of these


6) In Which of the following places was the first telegraph line of india set up
A) Kolkata and Diamond HarbourB) Kolkata and New Delhi
C) Chennai and MumbaiD) Kolkata and Chennai
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Kolkata and Diamond Harbour


7) In Which Year was the 'Dyarchy' introduced
A) 1919B) 1909
C) 1935D) 1947
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1919


8) Who laid the foundation of the British Empire
A) Robert CliveB) Lord Napier
C) Lord RiponD) Lord Cornwallis
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Robert Clive


9) The Cyber crimes regulation court was established by the Goverment of india tn the year
A) 2010B) 2009
C) 2008D) 2007
View AnswerDiscuss on this        GRP_4_2011
Answer : 2008


10) The Brahmo Samaj was established by
A) Dayanand SaraswathiB) Raja Rammohan Roy
C) Sir Syed Ahmad KhanD) Dr. Annie Besant
View AnswerDiscuss on this        GRP_4_2011
Answer : Raja Rammohan Roy