HISTORY > EPIC
1) Garbhagriha, the most important part of some of the earliest Hindu temples, was
A) the place where religious rituals were not performedB) the place in the temple where could assembler
C) caves elaborately decorated with sculptures and painted wallsD) the place where the image of the chief diety was installed
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : the place where the image of the chief diety was installed


2) In Hindu mythology, whose devotee was Prahlada
A) VishnuB) Brahma
C) ShivaD) Indra
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : Vishnu


3) Arrange in sequential order : The caste system is generally read in post-vedhic period as
1) Vysyas
2) Brahmanas
3) Satriyas
4) Sudras
A) IV, I, II, III
B) II, I, IV, III
C) II, III, I, IV
D) III, II, I, IV
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : II, III, I, IV


4) Consider the following statements :
1) 'Bijak' is a composition of the teachings of Saint Dadu Dayal
2) The Philosophy of Pushti Marg was propounded by Madhvacharya
3) -
4) -
A) 1 only
B) 2 only
C) Both 1 and 2
D) Neither 1 nor 2
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : Neither 1 nor 2


5) With reference to Buddhist history, tradition and culture in India, Famous shrine/Location consider the following pairs :
1) Tabo monastery -  Spiti Valley and temple complex
2) Lhotsava Lhakhang -  Zanskar Valley temple, Nako
3) Alchi temple -  Ladakh complex
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 3 only


6) Who gave the slogan 'Back to the vadas'
A) Swami VivekanandB) Swami Dayanand
C) Raja Ram Mohan RoyD) Sri Aurobindo
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Swami Dayanand


7) Which of the following is/are wrongly matched
1) Bhavabhuti -  Malatimadhavam
2) Subandhu -  Vasavadatta
3) Kalidasa -  Dasakumara Charita
4) Dandia -  Avanti Sundari
A) I and IIIB) I and II
C) I,II and IVD) III and IV
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : III and IV


8) Consider the following about Vedic literatures. Choose the correct code :
1) The Brahmanas are the treatises relating to prayer and Sacrificial ceremony
2) The Upanishads are philosophical texts dealing with topic like the soul, the absolute, the original of the world and the mysteries of nature
3) The Aranyakas are called countery books
4) The author of Ramayana was Vedavyas and that of Mahabharata was Valmiki
A) I,II,III and IV
B) II,III and IV only
C) I and II only
D) iii and iv only
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : I and II only


9) The chief offensive weapon of the vedic period
A) SwordB) Axes
C) SpearD) Bow and Arrow
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Bow and Arrow


10) Match the authors of List I with their works in List II and select the answer using the codes given below
1) Aryabhatta -  Brihat Samhita
2) Brahmagupta -  Hastyayurveda
3) Varahamihira -  Surya namaskar
4) Bhaskara -  Khandakhadyaka
Palakapya Siddhanta siromani
A) 2 3 4 1 5B) 3 1 5 4 2
C) 5 1 3 2 4D) 3 4 1 5 2
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : 3 4 1 5 2