HISTORY > CULTURE
1) In which of the following festivals boat are a special feature
A) OnamB) Pongal
C) Ranali BihuD) Navratri
View AnswerDiscuss on this        rrb_paramedical_nursing_Answer_key_2015
Answer : Onam


2) Which state of India is famous for the Snake boat races
A) KarnatakaB) Andhra Pradesh
C) MaharashtraD) Kerala
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : Kerala


3) A community of people called Manganiyars is well-known for their
A) martial arts in North-East IndiaB) musical tradition in North-West India
C) classical vocal music in South IndiaD) pietra dura tradition in Central India
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : musical tradition in North-West India


4) Consider the following pairs :
1) Garba -  Gujarat
2) Mohiniattam -  Odisha
3) Yakshagana -  Karnataka
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 3 only


5) With reference to India's culture and tradition, what is 'Kalaripayattu'?
A) It is an ancient Bhakti cult of Shaivism still prevalent in some parts of South IndiaB) It is an ancient style bronze and brasswork still found in southern part of Coromandel area
C) It is an ancient form of dance-drama and a living tradition in the northern part of MalabarD) It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South India
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : It is an ancient martial art and a living tradition in some parts of South India


6) With reference to the famous Sattriya dance, consider the following statements :
1) Sattriya is a combination of music, dance and drama
2) It is a centuries-old living tradition of Vaishnavites of Assam
3) It is based on classical Ragas and Talas of devotional songs composed by Tulsidas, Kabir and Mirabai
4) -
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 2 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 2 only


7) Match the Following:
1) Kalam karai -  Andhra Pradesh
2) Madhu bani -  Bihar
3) Phad -  Rajasthan
4) Warli -  Maharashtra
A) 1 3 2 4B) 1 2 3 4
C) 1 2 4 3D) 2 1 4 3
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 1 2 4 3


8) Which of the following for the Robert J Lofkwitz and Brain K Kobika recived the Noble prize for the year 2012?
A) ChemistryB) Physics
C) MedicineD) Literture
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : Literture


9) Late N.C.Sundaravallai was associated with which of the following?
A) MusicB) Dance
C) DramaD) Education
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Music


10) Which day was declared as the International Day of the girl child by the U.N?
A) 11 th OctoberB) 12th October
C) 13 th OctoberD) 14 th October
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : 11 th October