HISTORY > ANCIENT
1) What are the great epics that help to know the Sangam Age
A) Silappadikaram and ManimekalaiB) Ramayana and Mahabharatha
C) Illiad and OddesseyD) Psalms and Proverbs
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : Silappadikaram and Manimekalai


2) Which ancient university accommodated about 10,000 students and 1,500 teachers
A) kasiB) Nalanda
C) TakshesilaD) Ujjain
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : Nalanda


3) Chinese pilgrim Yuan Chwang visited Kanchi in
A) A.D.640B) A.D.500
C) A.D.150D) A.D.720
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : A.D.640


4) Match List I and List II of the following with suitable options
1) Virupaksha Temple -  Ellora
2) Kailasanatha Temple -  Kalugumalai
3) Vetturan Temple -  Pattadakal
4) Ladhkhan Temple -  Aihole
A) 3 1 4 2B) 3 1 2 4
C) 1 3 2 4D) 1 2 3 4
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 3 1 2 4


5) Choose the correct answer from the codes given below
ASSERTION : The Ashoka Charkra found in our national flag consists of twenty four spokes. They are in blue colours
REASON : The twenty four spokes denotes the eight fold path of lord Buddha
-
A) Both (a) and (b) are correct
B) (a) is correct, (b) is wrong
C) (a) is partly correct, (b) is wrong
D) (a) is partly correct and (b) is also correct
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Both (a) and (b) are correct


6) Arrange the following Mauryan revenue officials in the ascending order with the help of the codes given below
1) Pradesika
2) Shanika
3) Samharata
4) Rajuka
A) 4,1,3,2
B) 1,3,4,2
C) 3,1,2,4
D) 2,4,1,3
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 2,4,1,3


7) The 23rd Tirthankar of Jainism was
A) RishabhaB) Parsvanath
C) MahaviraD) Ajitanatha
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Parsvanath


8) The important of Harappa was excavated by
A) R.D.BanerjeeB) Sir John Marshall
C) Dayaram SahiniD) R.S.Sharma
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Dayaram Sahini


9) Which inscription referred to "Piyadassi" as the second name for Asoka
A) GirnarB) Bhabru
C) MaskiD) Rummindei
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Maski


10) Which of the following statement is not correct
A) Mohenjo Daro means mound of DeadB) Indus valley people used burnt bricks
C) Indus valley civilization was a rural oneD) Sir John Marshall is related to Indus valley civilization
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : Indus valley civilization was a rural one