HISTORY > ANCIENT
1) Which one of the following describes best the concept of Nirvana in Buddhism?
A) The extinction of the flame of desireB) The complete annihilation of self
C) A state of bliss and restD) A mental stage beyond all comprehension
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : The extinction of the flame of desire


2) Some Buddhist rock-cut caves are called Chaityas, while the others are called Viharas. What is the difference between the two?
A) Vihara is a place of worship, while Chaitya is the dwelling place of the monksB) Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks
C) Chaitya is the stupa at the far end of the cave, while Vihara is the hall axial to itD) There is no material difference between the two
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : Chaitya is a place of worship, while Vihara is the dwelling place of the monks


3) The Chinese traveller Yuan Chwang (Hiuen Tsang) who visited India recorded the general conditions and culture of India at that time. In this context, which of the following statements is/are correct?
1) The roads and river-routes were completely immune from robbery.
2) As regards punishment for offences, ordeals by fire, water and poison were the instruments for determining the innocence or guilt of a person.
3) The tradesmen had to pay duties at ferries and barrier stations.
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 and 3 only


4) With reference to the history of Indian rock-cut architecture, consider the following statements : Which of the statements given above is/are correct?
1) The caves at Badami are the oldest surviving rock-cut caves in India.
2) The Barabar rock-cut caves were originally made for Ajivikas by Emperor Chandragupta Maurya.
3) At Ellora, caves were made for different faiths.
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 3 only


5) Consider the following statements :
ASSERTION : Asoka was converted to Buddhism immediately after Kalinga War in 260 B.C
REASON : Bhabra inscription clearly states that Asoka was converted to Budhism two and half years after the Kalinera War
-
A) Both (A) and (R) are False
B) (A) is false and (R) is true
C) (A) is true and (R) is false
D) Both (A) and (R) are true
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : (A) is false and (R) is true


6) -
ASSERTION : Harappans exported raw cotton to Mesopotomia
REASON : Harappans were the first to grow cotton
-
A) (A) and (R) are true
B) (A) True (R) false
C) (A) false (R) true
D) (A) and (R) are false
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : (A) false (R) true


7) with reference to the Indian history art and culture,consider the following pairs : Famous work of sculpture Site
1) A grand image -  Ajanta of Buddha's Mahaparinirvana with numerous celestial musicians above and the sorrowful figures ot his followers below
2) A huge image -  Mount Abu of Varaha Avatar (boar incarnation) of Vishnu, as he rescues Goddess Earth from the deep and chaotic waters, sculpted on rock
3) "Arjuna's Penance" -  Mamallapuram "Descent of Ganga" sculpted on the surface of huge boulders
4) . -  .
A) 1 and 2 onlyB) 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 3 only


8) Which one of the following pairs does not form part of the six systems of Indian Philosophy?
A) Mimamsa and VedantaB) Nyaya and Vaisheshika
C) Lokayata and KapalikaD) Sankhya and Yoga
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : Sankhya and Yoga


9) With reference to the cultural history of India, the term 'Panchayatan' refers to
A) an assembly of village eldersB) a religious sect
C) a style of temple constructionD) an administrative functionary
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : an administrative functionary


10) Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1) Avanti
2) Gandhara
3) Kosala
4) Magadha
A) 1, 2 and 3
B) 2 and 4
C) 3 and 4 only
D) 1, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1, 2 and 3