GEOGRAPY > SPACE
1) The ___ is the lowest layer of atmosphere
A) MesosphereB) Stratosphere
C) TroposphereD) Ionosphere
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Troposphere

1st Troposphere
2nd Stratosphere
3rd Mesosphere
4th Thermosphere
5th Exosphere
6th Ionosphere

2) The hottest planet in our solar system is
A) VenusB) Earth
C) MarsD) Moon
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Venus


3) Which of the following countries became the first to have made a space craft enter the orbit of Mars in the first attempt itself
A) USAB) UK
C) GermanyD) India
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : India


4) Satellites used for telecommunication relay are kept in a geostationary orbit. A satellite is said to he in such an orbit when :
1) The orbit is geosynchronous
2) The orbit is circular
3) The orbit lies in the plane ot the barm's equator
4) The orbit is at an altitude of 22,236 km
A) 1, 2 and 3 only
B) 1, 3 and 4 only
C) 2 and 4 only
D) 1,2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 2 and 4 only


5) Match the following :
1) Chandrayan I -  Metallurgical observation/Research
2) Kalpana I -  Unmanned moon mission
3) Accelerators III -  Development of space science
4) Indian Space Programme -  Cyclotron
A) 2 1 4 3B) 1 2 3 4
C) 3 4 2 1D) 4 1 2 3
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 2 1 4 3


6) -
1) Moon is called a Meteoroids
2) Moon is called a Satellite
3) Moon is called a Asteroids
4) Moon is called a Comet
A) I and III are correct
B) II is only correct
C) II and IV are correct
D) IV is only correct
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : II is only correct


7) Which of the following pairs Spacecraft/Purpose is/are correctly matched?
1) Cassini-Huygens -  Orbiting the Venus and transmitting data to the Earth
2) Messenger -  Mapping and investigating the Mercury
3) Voyager 1 and 2 -  Exploring the outer solar system
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 2 and 3 only


8) The Bolivian Satellite TKSAT-1 was launched from
A) IndiaB) Japan
C) ChinaD) Russia
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : China


9) Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below
1) Igneous rock -  Sandstone
2) Sedimentary rock -  Granite
3) Metamorphic rock -  Laccoliths
4) Intrusive rock -  Quartzite
A) 1 4 3 2B) 2 3 4 1
C) 4 1 2 3D) 2 1 4 3
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : 2 3 4 1


10) 'D' layer in ionosphere is found at an altitude of
A) 60-99 kmsB) 90-130 kms
C) 150-380 kmsD) 7400 kms
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : 90-130 kms

But it altitude is 60 - 90 kms