GEOGRAPY > SOIL
1) Hot summer and low rainfall develops________ soil.
A) RedB) Black
C) BrownD) Yellow
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Black

This condition develops Black soil

2) Soils with fairly equal proportions of sand, silt and clay are called
A) LoamB) Sandy Loam
C) Silty LoamD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Loam

This type of soil retains nutrients well and retains water not only retains water it also give way to drain execs water. so it is widely used in gardening and agricultural.

3) Black cotton soil is unsuitable for conventional foundation because its
A) bearing capacity is lowB) permeability is uncertain
C) particles are cohesiveD) property to undergo a volumetric change due to variation of moisture content
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : property to undergo a volumetric change due to variation of moisture content


4) Contour bunding is a method of soil conservation used in
A) desert margins, liable to strong wind actionB) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding
C) scrublands, liable to spread of weed growthD) None of the above
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : None of the above


5) In India, the problem of soil erosion is associated with which of the following?
1) Terrace cultivation
2) Deforestation
3) Tropical climate
4) -
A) 1 and 2 only
B) 2 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1, 2 and 3


6) Match List I and List II and select the correct answer using the code given below lists
1) Alluvial soil -  5.0 lakh sq.km
2) Black soil -  2.85 lakh sq.km
3) Red soil -  7.7 lakh sq.km
4) Forest soil -  5.2 lakh sq.km
A) 4 2 3 1B) 2 3 4 1
C) 1 3 2 4D) 3 1 4 2
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : 3 1 4 2


7) Consider the following statements
ASSERTION : Soil erosion is essential a man made phenomenon
REASON : Soil erosion ia caused due to deforestation ,Overgrazing ,shifting cultivation and imporperly constructed terrace outlets
-
A) Both(A)and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of(A)
B) Both (A)and (R) are individually true but (R) is not correct explanation of(A)
C) (A)is true but(R)is false
D) (A)is false but(R)is true
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Both(A)and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of(A)


8) The black cotton soils are found extensively in the district of
A) SalemB) Dharmapuri
C) CoimbatoreD) Chennai
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Coimbatore


9) Lateritic soils are formed under conditions of
A) high temperature and rainfallB) low temperature and low rainfall
C) medium temperature and low rainfallD) Low rainfall and high temperature
View AnswerDiscuss on this        
Answer : high temperature and rainfall


10) Skeletal soils are found in
A) Vindhyan sandstones and Ladak shalesB) South western Rajasthan and Cuddapah region
C) Telangana, Costal Tamil Nadu and Kongu regionD) Bankura, Medinipur and Pargana areas.
View AnswerDiscuss on this        
Answer : South western Rajasthan and Cuddapah region