GEOGRAPY > RIVER
1) Which one of the following rivers drains into Rann of Kutch
A) LuniB) Mulii
C) NarmadaD) Sabarmati
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : Luni


2) Nagarjunasagar Dam is located on the river
A) KrishnaB) Tungabhadra
C) KaveriD) Godavari
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : Krishna


3) Which one of the following places is not affected by the floods of Uttar Khand in 2013
A) BadrinathB) Kedarnath
C) HanumangarhD) Uttarkashi
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Hanumangarh


4) Match List I ( Tamil Nadu waterfalls ) with List II ( Locations/Districts correctly and select your answer using the codes given below
1) Silver falls -  Tirunelveli
2) Thirparappu falls -  Theni
3) Suruli falls -  Dindigul
4) Agasthiyar falls -  Kanniyakumari.
A) 1 3 2 4B) 2 1 3 4
C) 3 4 2 1D) 4 3 1 2
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 3 4 2 1


5) Large number of jute mills are found on the banks of the .. river
A) kasiB) Hooghly
C) TaptiD) Indus
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Hooghly


6) The river that flows through Salem, Namakkal, Dharmapuri , Nagapatinam and Thanjavur is
A) VaigaiB) Kaveri
C) ThamirabaraiD) Cheyyar
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Kaveri


7) Which of the following is called the Ganga of south India
A) The PennarB) The Kaveri
C) The TamiraparaniD) The Palar
View AnswerDiscuss on this        
Answer : The Kaveri


8) Sathanur Dam is constructed across which river
A) KaveriB) Vaigai
C) PalarD) Thenpennai
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Thenpennai


9) Poondi Reservoir was planned to provide water to Madras by
A) Sathiyamurthy IyerB) Nadesa Mudaliar
C) Ramasamy ReddiarD) P.S.Kumarasamy
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : Sathiyamurthy Iyer


10) Consider the following statements
ASSERTION : The floods can be reduced by constuction of dams and reservoirs
REASON : Dams have the capacity of holding huge quantity of water during flood period
Now select your answer according to the coding scheme given below :
A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true,but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true,but (R) is false
D) (A) is false,but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)