GEOGRAPY > RIVER
1) Match the following river names with suitable options
1) Shutudri -  Chenab
2) Vipas -  Sutlej
3) Parushini -  Beas
4) Asikini -  Ravi
A) 1 2 3 4B) 2 4 1 3
C) 1 4 2 3D) 2 3 4 1
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 2 3 4 1


2) Consider the following pairs : Which of the above pairs Wetlands/Confluence of rivers is/are correctly matched?
1) Harike Wetlands -  Confluence of Beas and Satluj/Sutlej
2) Keoladeo Ghana National Park -  Confluence of Banas and Chambal
3) Kolleru Lake -  Confluence of Musi and Krishna
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 2 and 3 only


3) Consider the following rivers : Which of the above flows/flow through Arunachal Pradesh?
1) Barak
2) Lohit
3) Subansiri
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 1 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 2 and 3 only


4) Other than poaching, what are the possible reasons for the decline in the population of Ganges River Dolphins? Select the correct answer using the code given below.
1) Construction of dams and barrages on rivers
2) Increase in the population of crocodiles in rivers
3) Getting trapped in fishing nets accidentally
4) Use of synthetic fertilizers and other agricultural chemicals in crop-fields in the vicinity of rivers
A) 1 and 2 only
B) 2 and 3 only
C) 1,3 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1,3 and 4 only


5) Almatti Dam is located on which of the following rivers
A) GodawariB) Kaveri
C) KrishnaD) Mahanadi
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : Krishna


6) Bharata Puzha originates from the:
A) AnamalaB) Azhimala
C) PonnmudiD) Agastyamuzhi
View AnswerDiscuss on this        Sub Inspector Answer key
Answer : Anamala


7) 'Kasi' the holy place was situated on the banks of the river
A) YamunaB) Ganges
C) BrahmaputraD) Indus
View AnswerDiscuss on this        Sub Inspector Answer key
Answer : Ganges


8) Consider the following pairs : Which of the pair given above is/are correct
1) Mahanadi -  Bastar Hills
2) Cauvery -  Bababudangiri Hills
3) Narmada -  Satpura Range
4) Tapti -  Amarkantak Range
A) I onlyB) I and II
C) II and IIID) III and IV
View AnswerDiscuss on this        CES General paper
Answer : I only


9) Match
1) Sutudri -  Beas
2) Vipas -  Ravi
3) Parushni -  Sutlej
4) Asikni -  Jhelum
e. Vitasta
A) 3 1 2 5 4B) 1 2 3 4 5
C) 2 3 1 4 5D) 4 1 2 3 5
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 3 1 2 5 4


10) Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below
1) Ganga -  9.8
2) Godavari -  11.0
3) Yamuna -  9.5
4) Indus -  26.2
A) 3 4 1 2B) 1 3 2 4
C) 4 3 2 1D) 2 1 4 3
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 4 3 2 1