GEOGRAPY > RIVER
1) Which one of the following feature is a result of depositional work of a river
A) Flood plainB) Meanders
C) Ox-bow lakeD) Waterfall
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Flood plain


2) The longest dam in India is
A) Hirakud damB) Kosi Dam
C) Bhakar DamD) Nagarjuna Sagar Dam
View AnswerDiscuss on this        rrb_paramedical_nursing_Answer_key_2015
Answer : Hirakud dam


3) 'Reddimer mishap' in Pallana river is associated with
A) VallatholB) Ulloor
C) KumaranasanD) Poonthanam
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Kumaranasan


4) The disputed 'Babli Project' is situated across the river ____
A) KrishnaB) Godavari
C) NarmadaD) Thapthi
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Godavari


5) Which of the following rivers flows into the ArabianSea
A) NarmadaB) Cauvery
C) GandakD) Krishna
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Narmada


6) Most rivers in India flowing west from western gnat don't form deltas because of
A) Lack of eroded materialB) The steep gradient
C) Lack of vegetation free areaD) Low velocity
View AnswerDiscuss on this        RRB_stenographer_Red_Answer_key_2014
Answer : The steep gradient


7) Two important rivers one with its source in Jharkhand (and known by a different name in Odisha), and another, with its source in Odisha - merge at a place only a short distance from the coast of Bay of Bengal before flowing into the sea. This is an important site of wildlife and biodiversity and a protected area. Which one of the following could be this ?
A) BhitarkanikaB) Chandipur-on-sea
C) Gopalpur-on seaD) Simlipal
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Chandipur-on-sea


8) Consider the following pairs :National Park and River flowing through the Park
1) Corbett National Park -  Ganga
2) Kaziranga National Park -  Manas
3) Silent Valley National Park -  Kaveri
4) . -  .
A) 1 and 2B) 3 only
C) 1 and 3D) none
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : none


9) The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?
1) It occupies a linear rift valley
2) It flows between the Vindhyas and the Satpuras
3) The land slopes to the west from Central India
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3
C) 1 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 only


10) In Tamilnadu which one of the following river basins has petroleum reserves
A) Vaigai BasinB) Cauvery Basin
C) Periyar BasinD) Tamiraparani Basin
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Cauvery Basin