GEOGRAPY > RAIN FALL
1) 70PERC of the Rainfall in Kerala is from 'Kalavarsham'.It is
A) North East MonsoonB) East Asian Monsoon
C) South East MonsoonD) South West Monsoon
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : South West Monsoon


2) Electrical power plants utilizing coal are among the greatest contributors to gaseous pollutions that are responsible for
A) Greenhouse effectB) decrease in nitrogen level
C) decrease in water vapourD) acid rain
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : acid rain


3) If a tropical rain forest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because
A) the soil of rain forest is deficient in nutrientsB) propagules of the trees in a rain forest have poor viability
C) the rain forest species are slow-growingD) exotic species invade the fertile soil of rain forest
View AnswerDiscuss on this        
Answer : propagules of the trees in a rain forest have poor viability


4) "Climate is extreme, rainfall is scanty and the people used to be nomadic herders." The above statement best describes which of the following regions?
A) African SavannahB) Central Asian Steppe
C) North American PrairieD) Siberian Tundra
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : Central Asian Steppe


5) The rainiest place in India is located in
A) Jammu and KashmirB) Sikkim
C) AssamD) Meghalaya
View AnswerDiscuss on this        UPSC IES Question paper with answer key
Answer : Meghalaya


6) The annual average rainfall to Tamilnadu is
A) 979 mmB) 969 mm
C) 989 mmD) 999 mm
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : 979 mm


7) The flood of August, 2010 at Leh, Kashmir is due to
A) Cyclonic rainB) Cloud burst rain
C) Dam breach-outD) Melting of ice
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Cloud burst rain


8) In South India, the summer rains are known as
A) mango showersB) western disturbances
C) violent local stormsD) norwesters
View AnswerDiscuss on this        
Answer : mango showers


9) Match List I with II correctly andf select your answer using the codes below:
1) Chambal -  Delta
2) Cauvery -  Jog Water Falls
3) Narmadha -  Bad lands
4) Sharvathi -  Estuary
A) 2 1 3 4B) 1 2 4 3
C) 4 3 1 2D) 3 1 4 2
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : 3 1 4 2


10) The north-eastern parts of Himalayas receive more than 300 cm rainfall by
A) Bay of Bengal branchB) Arabian sea branch
C) gulf of khambahat branchD) konkan branch
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Bay of Bengal branch