GEOGRAPY > OCEAN
1) Which one the following may cause tremendous destruction only on the coastal areas
A) EarthquakeB) Tsunami
C) VolcanoD) Tides
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Tsunami


2) Bering strait is a narrow stretch of shallow water that connects
A) Atlantic Ocean and Indian OceanB) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
C) Artic Ocean and Pacific OceanD) Indian Ocean and Pacific Ocean
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Pacific Ocean and Atlantic Ocean


3) ______ ocean covers about one-sixth of the earth's total area
A) PacificB) Atlantic
C) ArcticD) Indian
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Pacific

.

4) The average depth of Indian ocean is
A) 4000 mB) 2000m
C) 1000mD) 500m
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 4000 m

Indian Ocean average depth is 12,990 feet (3,960 m)

5) Sundarban forest are coastal forest of
A) Ganges DeltaB) Gulf of Mannar
C) Cauvery DeltaD) Godavari Delta
View AnswerDiscuss on this        rrb_paramedical_nursing_Answer_key_2015
Answer : Ganges Delta


6) The most important fishing grounds of the world are found in regions where
A) warm and cold atmospheric currents meetB) rivers drain out large amounts of freshwater into the sea
C) warm and cold oceanic currents meetD) continental shelf is undulating
View AnswerDiscuss on this        RRB_SE_Green_Answer_key_2014
Answer : warm and cold oceanic currents meet


7) The deepest trenches of the ocean are found in the :
A) Indian OceanB) Pacific ocean
C) Arctic OceanD) Atlantic ocean
View AnswerDiscuss on this        RRB_JE_2014_Answer-key
Answer : Pacific ocean


8) The annual range of temperature in the interior of the continents is high as compared to coastal areas. What is/are the reason/reasons?
1) Thermal difference between land and water
2) Variation in altitude between continents and oceans
3) Presence of strong winds in the interior
4) Heavy rains in the interior as compared to coasts
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 2 and 3 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 only


9) Turkey is located between
A) Black Sea and Caspian SeaB) Black Sea and Mediterranean Sea
C) Gulf of Suez and Mediterranean SeaD) Gulf of Aqaba and Dead Sea
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : Black Sea and Caspian Sea


10) Consider the following pairs : Which of the above pairs Hills/Region are correctly matched?
1) Cardamom Hills -  Coromandel Coast
2) Kaimur Hills -  Konkan Coast
3) Mahadeo Hills -  Central India
4) Mikir Hills -  North-East India
A) 1 and 2B) 2 and 3
C) 3 and 4D) 2 and 4
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 3 and 4