GEOGRAPY > NATIONAL PARK
1) Kaziranga National Park is located in
A) AssamB) Bihar
C) West BengalD) Karnataka
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Assam

It is located at Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India

2) Recently notified(2015) Tiger Reserve in Tamil Nadu is
A) AnamalaiB) Mudumalai
C) Satya mangalamD) Kalakad Mundanthurai
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Satya mangalam

Indira Gandhi Wildlife Sanctuary and National Park is located at Anaimalai Established in 1976
Mudumalai National Park is located at Mudumalai Established in 1940
Kalakkad Mundanthurai Tiger Reserve is located at Kalakkad Mundanthurai Tirunelveli District Established 1988
Sathyamangalam Wildlife Sanctuary is located at Sathyamangalam Established 3 November 2008

3) Mudumalai Scantuary is famous for
A) bisonsB) birds
C) ElephantsD) Tigers
View AnswerDiscuss on this        rrb_paramedical_nursing_Answer_key_2015
Answer : Tigers


4) Consider the following fauna of India : Which of the above is /are endangered?
1) Gharial
2) Leatherback turtle
3) Swamp deer
4) -
A) 1 and 2 only
B) 3 only
C) 1, 2 and 3
D) none
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 3


5) The most important strategy for the conservation of biodiversity together with traditional human life is the establishment of
A) biosphere reservesB) botanical gardens
C) national parksD) wildlife sanctuaries
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : national parks


6) Consider the following pairs : Which of the above pairs is /are correctly matched?
1) Dampa Tiger Reserve -  Mizoram
2) Gumti Wildlife Sanctuary -  Sikkim
3) Saramati Peak -  Nagaland
4) . -  .
A) 1 onlyB) 2 and 3 only
C) 1 and 3 onlyD) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 3 only


7) The first National Park in India was :
A) BandipurB) Kasiranga
C) JimcorbetD) Periyar
View AnswerDiscuss on this        Sub Inspector Answer key
Answer : Jimcorbet


8) Match the following :
1) Rhinoceros -  Desert Plains of Rajasthan
2) Hangul -  Kaziranga National Park
3) Gharial -  Gorumara National Park
4) Great Indian Bustard -  Dachigam National Park
A) 1 3 4 2B) 4 2 1 3
C) 3 1 2 4D) 2 4 3 1
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 2 4 3 1


9) Which is the National Sanctuary/Park that houses pygmy Hog, a critically endangered species
A) GirB) Kazi ranga
C) ManasD) Periyar
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Manas


10) Which of the following states do not have tiger reserves in India
A) KeralaB) West Bengal
C) UttarakhandD) Jammu and Kashmir
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : Jammu and Kashmir