GEOGRAPY > LOCATION
1) Identify the Seaports and name them
A) Paradwip, Cochin, Chennai, Mangalore
B) Mangalore, Paradwip, Chennai, Cochin
C) Mangalore, Cochin, Chennai, Paradwip
D) Cochin, Mangalore, Chennai, Paradwip
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Mangalore, Cochin, Chennai, Paradwip


2) Match the Wild Life Sanctuaries in List I with their location in List II
1) Viralimalai -  Western ghats
2) Mukkurthi National Park -  Kancheepuram district
3) Indira Gandhi Wild Life Sanctuary -  The Nilgiris
4) Vedanthangal -  Trichy district
A) 3 1 2 4B) 4 3 1 2
C) 1 2 4 3D) 1 2 4 3
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 4 3 1 2


3) Match the following
1) Larkana District -  Gujarat
2) Kalibangan -  Punjab
3) Lothal -  Rajasthan
4) Harappa -  Sind
A) 3 1 2 4B) 4 3 1 2
C) 1 2 4 3D) 2 4 3 1
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 4 3 1 2


4) Identify- the incorrect pair
1) Kanha -  Madhya Pradesh
2) Nandadevi -  Uttranchal
3) Manas -  Assam
4) Namdhapa -  Arunachala Pradesh
A) IB) II
C) IIID) IV
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : II


5) Arrange the following in descending order
1) Teshil
2) Sub-division
3) Village
4) Pargana
A) 2,1,4,3
B) 3,4,2,1
C) 2,1,3,4
D) 1,2,4,3
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : 2,1,4,3


6) Point out the wrong statement in the following:
1) The place which experiences the seismic event first is called epicentre
2) Tornadoes are "S" shaped storms
3) Harmattan wind is blowing in the Eastern part of Sahara desert
4) The word Igneous has been derived from a Latin word
A) III
B) IV
C) II
D) I
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : II


7) Which among the following has world's largest reserves of Uranium?
A) USAB) Canada
C) Russian FederationD) Australia
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Australia


8) India's first centre to monitor climate change was opened recently at
A) New DelhiB) Chennai
C) JaipurD) Bengaluru
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Chennai


9) World Meteorological Organisation head Quarters is located at
A) GenevaB) Taiwan
C) PentagonD) Manila
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Geneva


10) UN flag is designed with the leaves of which of the following
A) OliveB) Willo
C) AppleD) Pine
View AnswerDiscuss on this        Group 2 2014 Answer Key
Answer : Olive