GEOGRAPY > LOCATION
1) Consider the following pairs : Tribe abd State
1) Limboo (Limbu) -  Sikkim
2) Karbi -  Himachal Pradesh
3) Dongaria Kondh -  Odisha
4) Bonda -  Tamil Nadu
A) 1 and 3 onlyB) 2 and 4 only
C) 1, 3 and 4 onlyD) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 3 only


2) Which one of the following pairs is correctly matched?
A) Abyssinian Plateau -  Arabia
B) Atlas Mountains -  North-Western Africa
C) Guiana Highlands -  South-Western Africa
D) Okavango Basin -  Patagonia
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : Atlas Mountains--North-Western Africa


3) Match List I with List II correctly and select your answer by using the codes given below
1) Indonesia -  Tangshan
2) New Mexico -  Pontic
3) Turkey -  Krakatau
4) China -  Rio Grande
A) 2 4 1 3B) 3 4 2 1
C) 2 3 1 4D) 4 2 3 1
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 3 4 2 1


4) Choose the correct statements about coral reefs :
1) The World's largest coral structure is situated in the Pacific Ocean
2) It is off the coast of Australia
3) It is Fringing reef
4) They get exposed as the water in the lagoon goes down
A) I and III are correct
B) I and II are correct
C) III alone correct
D) All are correct
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : I and II are correct


5) Match the Following:
1) Chithannavasal -  Wildlife Sanctuary
2) Papanasam -  Historical movement
3) Yelagiri -  Waterfalls
4) Mundanthurai -  Hill resort
A) 2 3 4 1B) 1 2 3 4
C) 3 2 1 4D) 4 3 2 1
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 2 3 4 1


6) Which one of the following is correctly matched?
A) King of Portuguese -  George-V
B) Navigator of Portugal -  Columbus
C) Governor of Portugal -  Robert Clive
D) Headquarters of Portuguese -  Goa
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Headquarters of Portuguese--Goa


7) Match List 1 with List II correctly and select your answer by using the codes given below
1) Mid Atlantic -  Volcano
2) Tibet -  Deep trench
3) Mariana -  Range
4) St. Helana -  Plateau
A) 3 4 2 1B) 1 4 2 3
C) 3 2 1 4D) 2 3 4 1
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 3 4 2 1


8) Consider the following statements :
ASSERTION : Artesian springs are found in Australia, in the provinces of Queensland, New South Wales and Victoria
REASON : Water bearing porus rocks are abundant in these regions
Now select your answer according to the coding scheme given below
A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are true, and (R) is not the correct, explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)


9) Match the following :
1) U.S.A. -  Spot
2) France -  Yaogan
3) Korea -  Landsat
4) China -  Kitsat
A) 4 2 1 3B) 2 1 4 3
C) 1 4 2 3D) 3 1 4 2
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : 3 1 4 2


10) Match List I List II
1) Andhra -  Bharathanatyam
2) Kerala -  Kuchipudi
3) Tamil Nadu -  Bangra
4) Punjab -  Kathakali
A) 1 2 3 4B) 3 1 4 2
C) 2 4 1 3D) 4 2 3 1
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : 2 4 1 3