GEOGRAPY > EARTH
1) what is the angle of inclination of the earth’s axis with its orbit plane
A) 90B) 23 1/2
C) 45D) 66 1/2
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : 23 1/2


2) Which one of the following states of india is popular for the ‘Kalamkari print’
A) PunjabB) Tamil Nadu
C) KarnatakaD) Andhra Pradesh
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Andhra Pradesh

Krishna district, Andhra Pradesh was most popular for the ‘Kalamkari print’

3) Which one of the following tribal groups is mainly confined to Uttarakhand
A) BhotiaB) Gonds
C) Mala IrularD) Bhil
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Bhotia

Gonds People of Madhya Pradesh
Mala Irular People of Tamil nadu
Bhil spreed all over india and some place of pakistan
Bhotia People of Uttarakhand and Himachal Pradesh

4) “On 21st march and 23rd September, the whole Earth experiences equal days and nights.” This is because
A) Direct rays of the sun fall on the tropic of Capricorn and at this position, none of the poles is tilted towards the sunB) Direct rays of the sun fall on the equator and at this position, none of the poles is tilted towards the sun
C) direct rays of the sun fall on the tropic of cancer and at this position, one of the poles is tilted towards the sunD) Direct rays of the sun fall on the equator and at this position, one of the poles is tilted towards the sun.
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Direct rays of the sun fall on the equator and at this position, none of the poles is tilted towards the sun


5) Which one of the following is not considered as a fossil fuel
A) CoalB) Petroleum
C) Natural gasD) Firewood
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Firewood


6) The innermost layer of the earth is mainly made up of
A) Nickel and IronB) Silica and Iron
C) Nickel and AluminaD) Silica and Alumina
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Nickel and Iron


7) During an earthquake at what measurement on the Richter scale do things begin to fall
A) Over 5.0B) 6.0 or higher
C) Over 7.0D) 2.0
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Over 5.0


8) Which of the following is a type of tropical grassland
A) PampasB) Savanna
C) SteppeD) Down
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Savanna


9) Tamil nadu ranks first in the generation of _____
A) Hydro powerB) Thermal power
C) Solar powerD) Wind power
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Wind power

In all over india tamil nadu was the leading producer of wind power

10) Which of the following place is not associated with nuclear power plants in india
A) KudankulamB) Kota
C) TarapurD) Bangaluru
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Bangaluru

Bangaluru dont have nuclear power plants.