GENERAL > GENERAL
1) Which one of the following is not a component of maps
A) directionB) Size
C) SymbolsD) Distance
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Size


2) Pakistan became Independent Nation on
A) 14 Aug. 1947B) 15 Aug 1947
C) 15 Jan 1948D) 14 Aug 1948
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 14 Aug. 1947

.

3) The Indian rupee sign Rupee was designed by____________
A) Rakesh KumarB) D. Udaya Kumar
C) Kamal Kumar PandeyD) Hitesh Padmashali
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : D. Udaya Kumar

.

4) Who is the Vice-Chairman of Niti-Aayog ?
A) B. K. ChaturvediB) Y. V. Reddy
C) Arvind VirmaniD) Arvind Panagariya
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Arvind Panagariya

.

5) Which type of goal is included in the 'Technology Vision 2020' for the development of India ?
A) Optimistic goalB) Collective goal
C) Short term goalD) Long term goal
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Long term goal

A. P. J. Abdul Kalam formed vision Technology Vision 2020

6) World Water Day is celebrated on ___
A) February 20B) February 22
C) March 20D) March 22
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : March 22

United Nations General Assembly declared World Water Day on 22 march 1993

7) Who is the present(2015) president of world bank
A) Christine LagardeB) Milind Kharat
C) Takehiko NakaoD) Jing yong kim
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Jing yong kim

he id the 12th president of the World Bank Group

8) Which of the following is known as plastic money
A) Bearer ChequesB) Demand Drafts
C) Credit cardsD) Gift Cheques
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Credit cards

plastic money means hard plastic cards it can be credit card,cash cards,debit card,gift card

9) Knowledge it a unique resource because ____
A) It grows from sharingB) It is same as information
C) It is subject to copyrightD) It relies on the law of diminishing returns
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : It relies on the law of diminishing returns

.

10) Which of the following constituents of food is the chief source of energy
A) CarbohydratesB) Proteins
C) VitaminsD) Lipids
View AnswerDiscuss on this        rrb_paramedical_nursing_Answer_key_2015
Answer : Carbohydrates