FARMING > GENERAL
1) Breeding of fish in specific constructed tanks and ponds is known as
A) ViticultureB) Pisciculture
C) HorticultureD) Sericulture
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : Pisciculture


2) Who is the father of Operation Flood ?
A) M.S. SwaminathanB) C. Subramaniam
C) Dr. Vergheese KunenD) Norman Borlaug
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Dr. Vergheese Kunen

He got the award for his billion-litre idea the world largest agricultural development programme

3) Which of the following fertilizer is not imported under Open General Licence
A) UreaB) Nitrogen Fertilizers
C) Phosphatic FertilizersD) Potash Fertilizers
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Urea

.

4) Many transplanted seedlings do not grow because
A) the new soil does not contain favourable mineralsB) most of the root hairs grip the new soil too hard
C) most of the root hairs are lost during transplantationD) leaves get damaged during transplantation
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : most of the root hairs are lost during transplantation


5) Choose incorrectly matched
A) Green Revolution -  Agricultural crops
B) White Revolution -  Milk and Milk products
C) Grey Revolution -  Oil seeds
D) Golden Revolution -  Horticulture
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Grey Revolution--Oil seeds


6) Which of the following statements about 'Fertilizer' is TRUE?
1) It should be available in low cost
2) It should be easily assimilated by plants
3) It should not dissolve readily in water
4) -
A) I and II
B) II and III
C) I and III
D) III Only
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : I and II


7) Consider the following pairs :Region/Well-known for the production of
1) Kinnaur -  Areca nut
2) Mewat -  Mango
3) Coromandel -  Soya bean
4) . -  .
A) 1 and 2 onlyB) 3 only
C) 1, 2 and 3D) none
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 1 and 2 only


8) What are the significance's of a practical approach to sugarcane production known as 'Sustainable Sugarcane Initiative? Select the correct answer using the code given below
1) Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation
2) Drip irrigation can be practiced very effectively in this
3) There is no application of chemical / inorganic fertilizers at all in this
4) The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation
A) 1 and 3 only
B) 1,2 and 4 only
C) 2, 3 and 4 only
D) 1, 2, 3 and 4
View AnswerDiscuss on this        PAPER 2 2014 ANSWER KEY
Answer : 2, 3 and 4 only


9) Which of the following is not a method of soil conservation
A) afforestationB) increasing the size of praticles
C) slowing down of the water movementD) applying fertilizers regularly
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : applying fertilizers regularly


10) Example of Rodenticides
A) DAPB) Zinc phosphate
C) ArsenicD) (B) and (C)
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : (B) and (C)