CTET > CTET > ctet_answer_key_with_question_paper
CIVICS > GENERAL
1) Which one of the following is not a fact about Ahom
A) the ahom state depended upon forced laborB) the ahom state was divided into clans called paiks
C) the ahom society was very sophisticatedD) the state of the ahom was created by suppressing the older political system of the bhuiyans
View AnswerDiscuss on this
Answer : the ahom state was divided into clans called paiks

1. Ahom state depended upon forced labour and those who were forced to work for state were known as paiks.
2. The Paik system was a type of corvee labor system on which the Ahom kingdom of medieval Assam was based.
3. Ahom society was undoubtedly very sophisticated.
4. the state of the ahom was created by suppressing the older political system of the bhuiyans(Correct)

CIVICS > GENERAL
2) Consider the following two statements, A and B , about food security and choose the correct answer
1) The ultimate aim of agricultural development is to increase food security
2) Food security refers to the existence of availability of food to all people in the times of natural calamities, when there occurs a shortage of food
3) -
4) -
A) A is false and B is true
B) both A and B are true
C) both A and B are false
D) A is true and B is false
View AnswerDiscuss on this
Answer : both A and B are true

food security states that all people are getting food to their needs

HISTORY > GENERAL
3) The term hagiography refers to
A) writing of a rulers autobiographyB) writing of a saints biography
C) writing of a saints autobiographyD) writing of a rulers biography
View AnswerDiscuss on this
Answer : writing of a saints biography


HISTORY > GENERAL
4) Many of chanakya’s ideas were written in a book called the
A) ArthashastraB) Atharvaveda
C) YajurvedaD) Dharmashastras
View AnswerDiscuss on this
Answer : Arthashastra


HISTORY > MEDIEVAL
5) Which one of the following was not the condition to become a number of a sabha in the chola Empire
A) They should be owners of land from which land revenue is collectedB) They should be between 25 and 70 years of age
C) They should have their own homeD) They should have knowledge of the Vedas
View AnswerDiscuss on this
Answer : They should be between 25 and 70 years of age

They should be between 35 and 70 years of age

HISTORY > ANCIENT
6) In Buddhism, Bodhisattvas were
A) statues of BuddhaB) persons who attained enlightenment
C) Chinese Buddist pilgrimsD) Buddhist scholars
View AnswerDiscuss on this
Answer : persons who attained enlightenment

In Mahayana Buddhism, bodhisattva word means human being committed to the attainment of enlightenment for others.

HISTORY > INDIAN_NATIONAL_MOVEMENT
7) The Rowlatt Act, 1919 was opposed because
A) introduced diarchy in provincesB) it gave right to separate electorates to Muslims
C) it disallowed Indians from possessing armsD) it cubed the fundamental rights like Freedom of expression and strengthened police powers
View AnswerDiscuss on this
Answer : it cubed the fundamental rights like Freedom of expression and strengthened police powers


HISTORY > EPIC
8) Garbhagriha, the most important part of some of the earliest Hindu temples, was
A) the place where religious rituals were not performedB) the place in the temple where could assembler
C) caves elaborately decorated with sculptures and painted wallsD) the place where the image of the chief diety was installed
View AnswerDiscuss on this
Answer : the place where the image of the chief diety was installed


GEOGRAPY > EARTH
9) Which of the following is a type of tropical grassland
A) PampasB) Savanna
C) SteppeD) Down
View AnswerDiscuss on this
Answer : Savanna


GEOGRAPY > OCEAN
10) Bering strait is a narrow stretch of shallow water that connects
A) Atlantic Ocean and Indian OceanB) Pacific Ocean and Atlantic Ocean
C) Artic Ocean and Pacific OceanD) Indian Ocean and Pacific Ocean
View AnswerDiscuss on this
Answer : Pacific Ocean and Atlantic Ocean