CIVICS > PARLIAMENT
1) A national emergency remains in operation, with the approval of the Parliament, for :
A) maximum period of three yearsB) maximum period of one year
C) maximum period of six monthsD) Indefinite period
View AnswerDiscuss on this        RRB_stenographer_Red_Answer_key_2014
Answer : Indefinite period


2) The normal term of office of a member of the Rajya Sabha is
A) 3 yearsB) 4 years
C) 5 yearsD) 6 years
View AnswerDiscuss on this        RRB Se Exam 2014 yellow colour
Answer : 6 years


3) A National Emergency under Article 352 remains in operation, with the approval of the parliament, for
A) A maximum period of three yearsB) A maximum period of one year
C) A maximum period of six monthsD) Indefinite period
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : A maximum period of six months


4) In the event of the resignation of death of the Prime Minister
A) The Council of Ministers stands automatically dissolvedB) The senior most member of the Council of Ministers automatically becomes the Prime Minister
C) The LokSabha stands automatically dissolved and fresh elections must be held within six monthsD) The President can take any one of the action listed above
View AnswerDiscuss on this        rrb-se-answer-key-2014-red-question-pape
Answer : The Council of Ministers stands automatically dissolved


5) When the annual Union Budget is not passed by the Lok Sabha
A) the Budget is modified and presented againB) the Budget is referred to the Rajya Sabha for suggestions
C) the Union Finance Minister is asked to resignD) the Prime Minister submits the resignation of Council of Ministers
View AnswerDiscuss on this        
Answer : the Budget is modified and presented again


6) The authorization for the withdrawal of funds from the Consolidated Fund of India must come from
A) The president of indiaB) The Parliament of India
C) The Prime Minister of IndiaD) The Union Finance Minister
View AnswerDiscuss on this        
Answer : The Prime Minister of India


7) In the context of India, which of the following principles is/are implied institutionally in the parliamentary government?
1) Members of the Cabinet are Members of the Parliament
2) Ministers hold the office till they enjoy confidence in the Parliament
3) Cabinet is headed by the Head of the State
4) -
A) 1 and 2 only
B) 3 only
C) 2 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1 and 2 only


8) Consider the following statements : The Parliamentary Committee on Public Accounts
1) consists of not more than 25 Members of the Lok Sabha
2) scrutinizes appropriation and finance accounts of the Government
3) examines the report of the Comptroller and Auditor General of India
4) -
A) 1 only
B) 2 and 3 only
C) 3 only
D) 1,2 and 3
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 2 and 3 only


9) The Parliament can make any law for whole or any part of India for implementing international treaties
A) with the consent of all the StatesB) with the consent of the majority of States
C) with the consent of the States concernedD) without the consent of any State
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : without the consent of any State


10) Consider the following statements : Attorney General of India can
1) take part in the proceedings of the Lok Sabha
2) be a member of a committee of the Lok Sabha
3) speak in the Lok Sabha
4) vote in the Lok Sabha
A) 1 only
B) 2 and 4
C) 1, 2 and 3
D) 1 and 3 only
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : 1, 2 and 3