CIVICS > GENERAL
1) The right to constitutional Remedies
A) allows only the religious minorities to approach the court if they believe that their cultural and educational rights provided in the constitutions have been violated by the stateB) allows only the linguistic minorities to approach the court if they believe that their cultural and educational rights provided in the constitution have been violated by the state
C) allows all citizens to approach the court if they believe that any of the directive principles of state policy have been fulfilled by the stateD) allows citizens to approach the court if they believe that any of their Fundamental Rights have been violated by the state
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : allows citizens to approach the court if they believe that any of their Fundamental Rights have been violated by the state


2) The ‘Janpad Panchayat’ has
A) many gram Panchayat under itB) many Zila Parishads under it
C) many municipal wards under itD) many gram sabhas under it
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : many gram Panchayat under it

Janpad Panchayat are called as block leavel Panchayat.gram Panchayat comes under it.

3) Consider the following two statements, A and B, on ‘social advertisements’ and choose the correct answer:
1) Social advertisements are those advertisements that have larger message for the society
2) Social advertisements are made only by the state
3) -
4) -
A) A is false and B is true
B) both A and B are false
C) both A and B are true
D) A is true and B is true
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : A is true and B is true


4) Consider the following two statements, A and B , about food security and choose the correct answer
1) The ultimate aim of agricultural development is to increase food security
2) Food security refers to the existence of availability of food to all people in the times of natural calamities, when there occurs a shortage of food
3) -
4) -
A) A is false and B is true
B) both A and B are true
C) both A and B are false
D) A is true and B is false
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : both A and B are true

food security states that all people are getting food to their needs

5) Which one of the following is not a fact about Ahom
A) the ahom state depended upon forced laborB) the ahom state was divided into clans called paiks
C) the ahom society was very sophisticatedD) the state of the ahom was created by suppressing the older political system of the bhuiyans
View AnswerDiscuss on this        ctet_answer_key_with_question_paper
Answer : the ahom state was divided into clans called paiks

1. Ahom state depended upon forced labour and those who were forced to work for state were known as paiks.
2. The Paik system was a type of corvee labor system on which the Ahom kingdom of medieval Assam was based.
3. Ahom society was undoubtedly very sophisticated.
4. the state of the ahom was created by suppressing the older political system of the bhuiyans(Correct)

6) Who introduced the concept of Rule of Law
A) Thomas HobbesB) A. V. Dicey
C) John LockeD) B.R.Ambedkar
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : A. V. Dicey

UK law Professor A. V. Dicey in his 1885 book 'Introduction To The Stud

7) Which case created the 'Basic Structure' of the Constitution
A) BeruoaricaseB) Golak Nath case
C) Minerva Mills caseD) Keshavananda case
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Keshavananda case

.

8) Which Justice is not included in the Preamble of the Constitution
A) Social JusticeB) Economic Justice
C) Political JusticeD) Natural Justice
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Natural Justice

.

9) Which was not given immediate effect from the enactment of the constitution
A) Fundamental RightsB) Citizenship
C) Provisional ParliamentD) Temporary Provisions
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Temporary Provisions

.

10) Which is called as the 'Appointed Day' ?
A) January 22,1947B) August 15, 1947
C) November 26,1949D) January 26,1950
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : August 15, 1947

When Nehru appointed as prime minister it came. “The Appointed Day,” which was printed in several Indian newspapers on Aug. 15, 1947