CIVICS > ELECTION COMMISSION
1) Present State Election Commissioner of Kerala
A) Nalini NettoB) K. Sasidharan Nair
C) K.M ChandrashekharD) K.P Dhandapani
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : K. Sasidharan Nair


2) Which one of the following is correctly matched?
A) Right to vote -  Age of 16
B) Direct Election -  Members are elected by the representatives of the people
C) Indirect Election -  People elect their representatives directly
D) Contesting in the election -  Completed age of 25
View AnswerDiscuss on this        GROUP II 2012
Answer : Contesting in the election--Completed age of 25


3) The member of Rajya Sabha in India are elected by the members of
A) Municipal Committees and CorporationsB) District Councils
C) State Legislative AssembliesD) Panchayats
View AnswerDiscuss on this        BED AUG 2014
Answer : State Legislative Assemblies


4) Which of the statements given below is/are correct
1) The State Election Commission supervises and conducts the Election of Panchyats and Munciplities in the state
2) It also supervises and conducts the Election of the State assemblies and the Lok Sabha
3) -
4) -
A) 1 only
B) 2 only
C) 1 and 2
D) None of the above
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 1 only


5) Consider the following statements with reference to India. Which of these statements are correct
1) The Chief Election Commissioner and other Election Commissioners enjoy equal Power but receive unequal salaries
2) The Chief Election Commissioner is entiled to the same salery as is Provided to a Judge of the Supreme Court
3) The Chief Election Commissioner shall not be removed from his office expert in like manner and on like grounds as a judge of the Supreme court
4) The Term of the Election commissioner is five years from the date he assumes his office or till the day he attains the age of 62 years whichever is eariler
A) 1 and 2
B) 2 and 3
C) 1 and 4
D) 2 and 4
View AnswerDiscuss on this        JULY 2014
Answer : 2 and 3


6) The Status of Election commissioner is equivalent to that of the
A) High Court JudgeB) District Court Judge
C) Supreme Court JudgeD) Magistrate
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : Supreme Court Judge


7) The Election Commissioners are appointed by the
A) Prime MinisterB) Governor
C) Presidents of indiaD) Council of Ministers
View AnswerDiscuss on this        VAO QUESTION PAPER WITH ANSWER KEY 2014
Answer : Presidents of india


8) Which part of the constitution of India says the Election Commission?
A) Part IIIB) Part XV
C) Part XXD) Part XXII
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : Part XV


9) Match the following
1) Sixth pay commision -  Dharama vira
2) Economic forms commission -  J.B.Kripalam
3) National police commission -  L.K.Jha
4) Railway corruption enquiry commitee -  B.N.Balakrishana
A) 3 1 2 4B) 2 3 4 1
C) 4 2 1 3D) 4 3 1 2
View AnswerDiscuss on this        HELD ON MAY 2013
Answer : 4 3 1 2


10) The Election Commission of India is a body of members
A) 1B) 2
C) 3D) 4
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 3