CIVICS > ACT
1) Which Article of the Constitution authorises the Parliament to create new All India Services on the basis of Rajya Sabha resolution ?
A) Article 312B) Article 315
C) Article 317D) Article 319
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : Article 312

.

2) Who stated that Art 32 is the soul and heart of the constitution
A) Jawaharlal NehruB) Rajendra Prasad
C) B. R. AmbedkarD) Radhakrishnan
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : B. R. Ambedkar

.

3) Central Ganga Authority was constituted in the year ____
A) 1981B) 1983
C) 1985D) 1990
View AnswerDiscuss on this        TNFO_question_paper_answerkey
Answer : 1985

Prime Minister Rajiv Gandhi set up Central Ganga Authority in February 1985.

4) As per Drugs and Cosmetics Act 1945, the term "Drugstore" refers to
A) Licenses where the service of registered pharmacist is employed but donot maintain a pharmacyB) Licenses who employ the service of registered pharmacist and maintain a pharmacy for compounding against prescription
C) Licenses where drugs are temporarily storedD) Licenses where service of a qualified person is not required
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Licenses where service of a qualified person is not required


5) The Schedule in Drugs and Cosmetics Act which specifies that drugs shall not be sold by retail except on and in accordance with the prescription of a Registered Medical Practitioner
A) Schedule KB) Schedule G
C) Schedule JD) Schedule H
View AnswerDiscuss on this        PHARMACIST GRADE 2 HEALTH SERVICES 2014
Answer : Schedule H


6) Among the following who are eligible to benefit from the "Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act" ?
A) Adult members of only the scheduled caste and scheduled tribe householdsB) Adult members of below poverty line (BPL) households
C) Adult members of households of all backward communitiesD) Adult members of any household
View AnswerDiscuss on this        
Answer : Adult members of households of all backward communities


7) With reference to India, consider the following Central Acts : Which of the above Acts have relevance to/bearing on the biodiversity conservation in the country ?
1) Import and Export (Control) Act, 1947
2) Mining and Mineral Development (Regulation) Act, 1957
3) Customs Act, 1962
4) Indian forest Act, 1927
A) 1 and 3 only
B) 2, 3 and 4 only
C) 1, 2, 3 and 4
D) None of the above Acts
View AnswerDiscuss on this        
Answer : None of the above Acts


8) The Constitution (Seventy-Third Amendment) Act, 1992, which aims at promoting the Panchayati Raj Institutions in the country, provides for which of the following ?
1) Constitution of District Planning Committees
2) State Election Commissions to conduct all panchayat elections
3) Establishment of State Finance Commissions
4) -
A) 1 only
B) 1 and 2 only
C) 2 and 3 only
D) 1, 2 and 3
View AnswerDiscuss on this        
Answer : 1, 2 and 3


9) Under the Scheduled Tribes and Other Traditional Forest Dwellers (Recognition of Forest Rights) Act, 2006, who shall be the authority to initiate the process for determining the nature and extent of individual or community forest rights or both?
A) State Forest DepartmentB) District Collector/Deputy Commissioner
C) Tahsildar/Block Development Officer/Mandal Revenue OfficerD) Gram Sabha
View AnswerDiscuss on this        CIVIL SERVICE MAIN 2013
Answer : Gram Sabha


10) Which article empowers the President to dissolve the Lok Sabha at any time before its tenure?
A) Art 85B) Art 95
C) Art 81D) Art 75
View AnswerDiscuss on this        Group 4 held on 2013
Answer : Art 85