History > indian-national-movement > freedom-fighters > bal-gangadhar-tilak
1) One of the following Congress leaders did not preside any Session of the Indian National Congress
A) Surendranath BannerjeeB) Gopala Krishna Gokhale
C) Bala Gangadhar TilakD) Mahatma Gandhi
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bala Gangadhar Tilak


2) Identify the incorrect pair amongst the following
A) Keshab Chandra Sen -  Sangat Sabha
B) Derozio -  Young Bengal
C) Bal Gangadhar Tilak -  Prarthana Samaj
D) Jyotiba Phule -  Satya Shodhak Samaj
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bal Gangadhar Tilak--Prarthana Samaj


3) According to Bal Gangadhar Tilak the Aryans originated from
A) KashmirB) Central Asia
C) Arctic regionD) Tibet
View AnswerDiscuss on this
Answer : Arctic region


4) Tilak was popularly called as "Lokamanya" from the times of
A) Vandemataram MovementB) Khilafat Movement
C) Home Rule MovementD) Non-Co-operation Movement
View AnswerDiscuss on this
Answer : Vandemataram Movement


5) Who among the following is an extremist?
A) Dadabhai NaorojiB) Ranade
C) GokhaleD) Tilak
View AnswerDiscuss on this
Answer : Tilak


6) Who among the following was the leader of the Extremist Congress ?
A) A,K. DuttB) M.G. Ranade
C) B.G.TilakD) Surendranath Bannerjee
View AnswerDiscuss on this
Answer : B.G.Tilak


7) The slogan "Swaraj is my birth right and I shall have it" is raised by
A) Mahatma GandhiB) Gopalakrishna Gokhale
C) Dadabhai NaorojiD) Bal Gangadhar Tilak
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bal Gangadhar Tilak


8) Who said, "Swaraj is my birth right"?
A) Subhash Chandra BoseB) Bala Gangadhar Tilak
C) Gopalakrishna GokhaleD) Sardar Vallabhai Patel
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bala Gangadhar Tilak


9) Who among the following proclaimed "Freedom is my birthright"?
A) Mahatma GandhiB) Jawaharlal Nehru
C) Lal Bahadur SastriD) Balagangadhar Tilak
View AnswerDiscuss on this
Answer : Balagangadhar Tilak


10) Home rule movement was started by
A) Balagangadhar TilakB) Lala Lajpat Rai
C) Mahatma GandhiD) G.K. Gokhale
View AnswerDiscuss on this
Answer : Balagangadhar Tilak