History > indian-national-movement > freedom-fighters > Subhas-Chandra-Bose
1) The Author of the ‘Indian Struggle’ is
A) Jawaharlal NehruB) Maulana Azad
C) S.C. BoseD) C.R. Das
View AnswerDiscuss on this
Answer : S.C. Bose


2) Who gave a formal notice to move a resolution at a session of the Congress in 1939 asking Subhash Chandra Bose to nominate his working committee in accordance with the wishes of Gandhiji ?
A) Pattabhi SitarammayyaB) G.B. Pant
C) Maulana AzadD) Sarat Chandra Bose
View AnswerDiscuss on this
Answer : G.B. Pant


3) Who renamed the Andaman Islands as Shaheed Islands after its occupation from British soldiers ?
A) Subhash Chandra BoseB) Sardar Vallabhbhai Patel
C) Jawaharlal NehruD) Mahatma Gandhi
View AnswerDiscuss on this
Answer : Subhash Chandra Bose


4) Netaji Subhash Chandra Bose organised the Indian National Army in
A) BerlinB) Tokyo
C) SingaporeD) Rangoon
View AnswerDiscuss on this
Answer : Singapore


5) What was the title of the autobiography of Subhash Chandra Bose ?
A) Autobiography of an Indian RevolutionaryB) Autobiography of an Indian Pilgrim
C) Autobiography of an Indian SoldierD) Autobiography of a Freedom Fighter
View AnswerDiscuss on this
Answer : Autobiography of an Indian Pilgrim


6) The whole dispute between Subhash Bose and right wing after Tripuri session of the congress created round to
A) Policy towards the princely statesB) Composition of congress working committee
C) Movement against central governmentD) Attitude towards Muslim League
View AnswerDiscuss on this
Answer : Movement against central government


7) Who said "Give me blood, I shall give you Freedom"?
A) C.R. DasB) Jawahar Lal Nehru
C) AzadD) Subhash Bose
View AnswerDiscuss on this
Answer : Subhash Bose


8) The Indian Struggle is the autobiography of
A) Dadabhai NaorojiB) Bal Gangadhar Tilak
C) Subhaah Chandra BoseD) Jawahar Lai Nehru
View AnswerDiscuss on this
Answer : Subhaah Chandra Bose


9) Who among the following established ’Rani Laxmibai Regiment’?
A) Rash behari boseB) Vallabhbhai Patel
C) Lakashmi SwaminathanD) Subhas Chandra Bose
View AnswerDiscuss on this
Answer : Subhas Chandra Bose


10) Who gave the slogan “Jai Hind”?
A) GandhijiB) Jawaharlal Nehru
C) Subhas Chandra BoseD) V. P. Patel.
View AnswerDiscuss on this
Answer : Subhas Chandra Bose