History > indian-national-movement > freedom-fighters > Sri-Aurobindo-Ghose
1) To whom of the following statement can be rightfully attributed to ‘He reads Shankara from a Hegelian point of view’ ?
A) Swami VivekanandaB) Sri Aurobindo
C) Dr. S. RadhakrishnanD) J. Krishnamurthy
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sri Aurobindo


2) Aurobindo is mainly famous because of his
A) Political IdeologyB) Revolutionary Activities
C) Life DivineD) Association with Mother
View AnswerDiscuss on this
Answer : Life Divine


3) Which one of the following was not associated with the Hindustan Republic Association ?
A) Chandrashekhar AzadB) Jogesh Chandra Chatterjee
C) Aurobindo GhoshD) Bhagat Singh
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aurobindo Ghosh


4) Who used the names of KALI and DURGA to inspire the feelings of self-confidence, self-sacrifice and self-pride among the people ?
A) Aurobindo GhoshB) Lajpat Rai
C) Bipin Chandra PalD) Bal Gangadhar Tilak
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aurobindo Ghosh


5) "Life Divine" was written by
A) GandhijiB) Tilak
C) VivekanandaD) Aurobindo Ghosh
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aurobindo Ghosh


6) Who was the first propounder of the doctrine of "Passive Resistance" ?
A) B.C. ThilakB) Aurobindo Ghosh
C) G.K GokhalaeD) M.K. Gandhi
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aurobindo Ghosh


7) Life Divine was written by
A) Jawaharlal NehruB) Tagore
C) GandhijiD) Sri Aurobindo
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sri Aurobindo


8) Which of the following is correctly matched?
A) Tagore -  Hindu Swaraj
B) Aurobindo -  The Synthesis of Yoga
C) Radhakrishnan -  Discovery of India
D) Vivekananda -  Idealist view of Life
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aurobindo--The Synthesis of Yoga


9) Who rendered the English translation of our National song?
A) Sri Aurobindo GhoshB) Rabindranath Tagore
C) Madan Mohan MalaviaD) Annie Bcsant
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sri Aurobindo Ghosh


10) "Life Divine" is a book written by
A) M.K.GandhiB) Rabindranath Tagore
C) S. RadhakrishnanD) Shri Aurobindo
View AnswerDiscuss on this
Answer : Shri Aurobindo