History > indian-national-movement > freedom-fighters > Sardar-Vallabhbhai-Patel
1) First Deputy Prime Minister of India
A) Moraiji DesaiB) Jagjivan Ram
C) G B. PantD) Vallabhbhai Patel
View AnswerDiscuss on this
Answer : Vallabhbhai Patel


2) Mahatma Gandhi gave the title of �Sardar� to Vallabhbhai Patel for his great organisational skill in
A) The Kheda SatyagrahaB) The Bardoli Satyagraha
C) The Salt SatyagrahaD) The Individual Satyagraha
View AnswerDiscuss on this
Answer : The Bardoli Satyagraha


3) Who of the following constituted an oligrachy within the Constituent Assembly of India ?
A) Nehru, Patel, Prasad, AzadB) Ambedkar, B.N. Rao, K.M. Munshi, Nehru
C) Patel, Azad, Munshi, AmbedkarD) Krishnamachari, Pannikar, Nehru, Patel
View AnswerDiscuss on this
Answer : Nehru, Patel, Prasad, Azad


4) Who among the following signed the Poona Pact with Gandhiji ?
A) B. R. AmbedkarB) M. N. Roy
C) Vallabh bhai PatelD) Abdul Quayum Khan
View AnswerDiscuss on this
Answer : Vallabh bhai Patel


5) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
ASSERTION : Bardoli Satyagraha organised in 1928 under the direct leadership of Sardar Vallabhbhai Patel was a victory tor the Bardoh Peasants and ablow to the Government’s authority.
REASON : Governor, Leslie Wilson appointed a Committee of inquiry and its report favoured the Peasants position
A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
B) Both (A) and (R) are individually true but (R) is not the correct explanation of (A)
C) (A) is true but (R) is false
D) (A) is false but (R) is true
View AnswerDiscuss on this
Answer :


6) Where is the Sardar Vallabh Bhai Patel National Police Academy situated?
A) AhmedabadB) Delhi
C) HyderabadD) Kolkatta
View AnswerDiscuss on this
Answer :


7) Who bestowed the title Sardar on Vallabhai Patel?
A) Dadabhai NaorojiB) Jawaharlal Nehru
C) Mahatma GandhiD) Rajendra Prasad
View AnswerDiscuss on this
Answer : Mahatma Gandhi


8) The person who is known as the Iron Man of India
A) HumayunB) Jawaharlal Nehru
C) Subhash Chandra BoseD) Sardar Vallabhai Patel
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sardar Vallabhai Patel


9) The leader who is known as "The Iron Man of India" is
A) V.K. Krishna MenonB) Sardar Vallabh Bhai Patel
C) Bhagat SinghD) Subhash Chandra Bose
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sardar Vallabh Bhai Patel


10) First Internal Affairs Ministcrof independent India
A) Jawaharlal NehruB) Lai Bahadur Shastri
C) Sardar Vallabhai PatelD) V. Krishna Menon
View AnswerDiscuss on this
Answer : Sardar Vallabhai Patel