History > indian-national-movement > freedom-fighters > Raja-Ram-Mohan-Roy
1) Which one of the following is related to the teachings of Raja Ram Mohan Roy ?
A) Universality of all religionsB) All religions are true and led to God
C) Accepting Idol worshipD) Adherence to Theism
View AnswerDiscuss on this
Answer : Adherence to Theism


2) Who among the following worked for the upliftment of women by way of opposing SATEE PRATHĀ ?
A) Dayanand SaraswatiB) Raja Ram Mohan Roy
C) Mahatma GandhiD) Vallabh Bhai Patel
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Ram Mohan Roy


3) Author of "A gift to Monothcisis"
A) William HunterB) Saddler
C) Max MullerD) Raja Rammohan Roy
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Rammohan Roy


4) Who was called the Father of Indian Renaissance?
A) Tilak .B) Gokhale
C) GandhiD) Raja Ram Mohan Roy
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Ram Mohan Roy


5) Raja Rammohan Roy founded a ne^religious society, the Brahma Sabha, later known as the Brahmo Samaj, in the year
A) 1826B) 1829
C) 1834D) 1836
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1829


6) _______ published the first tract against Sati in 1818
A) William CaveyB) Serampore college
C) Raj Ram Mohan RoyD) Keshab
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raj Ram Mohan Roy


7) Who was the morning star of Indian Renaissance ?
A) Swami VivekanandaB) Ranade
C) Raja Rammohan RoyD) Dayananda Saraswati
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Rammohan Roy


8) Founder of Brahma Samaj
A) Dayananda SaraswathiB) Ramakrishna Paramahamsan
C) Raja Ram Mohan RoyD) Swami Vivekananda
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Ram Mohan Roy


9) Raja Rammohan Roy was the central figure in the awakening of modern India. Deeply devoted to the work of religious and social reforms, he founded the Brahmo Samaj. Which was the year of estalishment of Brahmo Samaj?
A) 1828B) 1838
C) 1848D) 1858
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1828


10) The person who is known as the father of social reforms in India
A) Gopala Krishna GokhaleB) E. Vidyasagar
C) William BcntickD) Raja Ram Mohan Roy
View AnswerDiscuss on this
Answer : Raja Ram Mohan Roy