History > indian-national-movement > freedom-fighters > Gopal-Krishna-Gokhale
1) Who advised Gandhiji to go around the country for a year and refrain from making public comments on any issue ?
A) Sardar PatelB) G.K. Gokhale
C) B.G. TilakD) Lala Lajpat Rai
View AnswerDiscuss on this
Answer : G.K. Gokhale


2) Who was considered to be the Political Guru of Gandhiji ?
A) Gopal Krishn a GokhaleB) Balagangadhar Tilak
C) Dadabhai NaorojiD) Surendranath Benarjee
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gopal Krishn a Gokhale


3) Gopal Krishna Gokhale started
A) Theosophical SocietyB) Indian Social Conference
C) Seva SamithiD) Servants of India society
View AnswerDiscuss on this
Answer :


4) The servants of Indian society was established by Gopal Krishna Gokhale in the year
A) 1905B) 1915
C) 1925D) 1935
View AnswerDiscuss on this
Answer : 1905


5) Who among the following is a moderate
A) PALB) G hose
C) GokhaleD) Lajpat Rai
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gokhale


6) Who among the following was the political Guru of Gandhiji?
A) G. Subramanya IyyerB) Surendranath Banerjee
C) Feroz Shah MehthaD) Gopala Krishna Gokhale
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gopala Krishna Gokhale


7) ‘servants of india Society’ was founded by
A) Ishwarchandra viidyasagarB) Gopal Krishana Gokhale
C) Dadabhai NaorojiD) Lala Lajpat Rai
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gopal Krishana Gokhale


8) Who was the Political Guru of Gandhi ?
A) B.G. TilakB) Ranade
C) GokhaleD) Banerjee
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gokhale


9) Who was known as the Political Guru of Mahatma Gandhi ?
A) Bal Gangadhar TilakB) Gopal Krishna Gokhale
C) Surendranath BannerjeeD) M.G. Ranade
View AnswerDiscuss on this
Answer : Gopal Krishna Gokhale


10) Who was the founder of Servants of India society?
A) G.K. GokhaleB) N.M. Joshi
C) TilakD) Gandhiji
View AnswerDiscuss on this
Answer : G.K. Gokhale