History > indian-national-movement > Movements > Quit-India-movement
1) August 8, 1942 is important in Indian History for
A) Formation of Indian National Army by Subhash Chandra Bose at SingaporeB) Cripp’s Proposals for Dominion status
C) Non-co-operation Movement launched by Mahatma GandhiD) Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi
View AnswerDiscuss on this
Answer : Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi


2) Quit India Movement was started by Mahatma Gandhi after the failure of these talks.
A) Cripps MissionB) I-Round Table Conference
C) Gandhi-Irwin PactD) II-Round Table Conference
View AnswerDiscuss on this
Answer : Cripps Mission


3) Which of the movement was movement in true sense of terms ?
A) Non-Cooperation MovementB) Quit-India Movement
C) Civil Disobedience MovementD) Labour and Farmer Movement
View AnswerDiscuss on this
Answer : Quit-India Movement


4) Karenge ya Marengo (Do or Die) was the slogan of which movement in India?
A) The Quit India Movement, 1921B) Salt Movement. 1930
C) Non-Cooperation Movement. 1921D) Indigo revolt. 1859-60
View AnswerDiscuss on this
Answer : The Quit India Movement, 1921


5) During the Quit India Movement at some places parallel governments were formed. The first such government was formed at
A) TamlukB) Balia
C) SataraD) Rajmahal
View AnswerDiscuss on this
Answer : Balia


6) 1942 Movement was called as
A) Civil Disobedience MovementB) Khilafat Movement
C) Quit India MovementD) Passive Resistance (Satyagraha) Movement
View AnswerDiscuss on this
Answer : Quit India Movement


7) Where did Quit India Movement Started?
A) KolkataB) Delhi
C) WardhaD) Bombay
View AnswerDiscuss on this
Answer :


8) Where did the Congress launch the Quit india Movement on August 8, 1942 ?
A) BombayB) Madras
C) CalcuttaD) Poona
View AnswerDiscuss on this
Answer : Bombay


9) Who among the following took part in the Quit India Movement ?
A) Motilal NehruB) Dadabhai Naoroji
C) M.G. RanadeD) Aruna Asaf Ali
View AnswerDiscuss on this
Answer : Aruna Asaf Ali


10) In which Movement was the slogan "Do or Die" given and there were mass arrests
A) Home ruleB) Mon Cooperation
C) Quit India MovementD) Khilafat
View AnswerDiscuss on this
Answer : Quit India Movement